1988 – 11(1/2)

OP ZOEK NAAR DE RELATIES TUSSEN WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE IN DE MIDDELEEUWEN(*)

Guy BEAUJOUAN
School voor geavanceerde studies – Sorbonne

Overzicht

De auteur schetst de geschiedenis van het ingenieursberoep tijdens de middeleeuwen en de renaissance. In de 12e eeuw combineerde dit beroep de functies van architect en ingenieur, belichaamd in de activiteiten van Villard de Honnecourt. Ook ontstond in diezelfde 12e eeuw de titel van ingenieur, die de relaties tussen wetenschap en technologie onderstreepte. Vanaf de 13e eeuw kwamen er veelvuldig contacten tussen universiteitsgeleerden en beoefenaars van de mechanische kunsten.

Samenvatting

Uit de schets van de auteur van de werken van de ingenieur uit de late renaissance. Tijdens de twaalfde eeuw werden in dit beroep de funkties van architect en ingenieur gecombineerd, zoals blijkt uit de activiteiten van Villard de Honnecourt. Eveneens zijn in dit geval degenen met de titel 'ingenieur', maar het trekkingteam moet voorbereid zijn op technische assistentie. Voor onderhoudsdoeleinden moet u contact opnemen met uw universiteit zonder dat u werktuigbouwkunde hoeft te beoefenen.

Abstract

De auteur schetst de geschiedenis van het beroep van ingenieur in de Middeleeuwen en de Renaissance. Tijdens de twaalfde eeuw omvatte dit beroep dat van architect en dat van ingenieur, aangezien het het best vertegenwoordigd werd door de activiteiten van Villard de Honnecourt. Ook verscheen in de twaalfde eeuw de titel van ingenieur, die de relatie tussen wetenschap en technologie onderstreepte. Vanaf de dertiende eeuw kwam het contract tussen universitaire wetenschappers en beoefenaars van de mechanica veelvuldig voor.

(*) Conferentie gehouden in de Koninklijke Belgische Vereniging van Ingenieurs en Industriëlen, Brussel, oktober 1986, tijdens de openingszitting van de Derde Cyclus Geschiedenis van Wetenschap en Technologie – Derde Cyclus geschiedenis van de Wetenschappen en de Techniek.

Zoek op de site

Zoekopdracht