1982 – 5(2)

Van Monckhovens laatste en misschien wel grootste bijdrage op het gebied van de fotografische chemie heeft betrekking op zilvergelatinebromide. Dit proces, dat in 1871 voor het eerst in de praktijk werd gebracht door de Engelsman Maddox, was volgens Van Monckhoven zelf (1889) bedoeld: een complete revolutie in de fotografie teweegbrengen, vanwege de extreme eenvoud, de grote snelheid en het gemak dat het droog kan worden gebruikt. Zeker is dat fotografie voortaan echt binnen ieders bereik ligt. … Het gebruik van dit proces opende inderdaad een nieuw tijdperk, gekenmerkt door de universaliteit van het instantbeeld verkregen door middel van rolfilms, dat nog steeds in gebruik is. De populariteit van dit proces is grotendeels te danken aan Van Monckhoven die in 1879 aan de wereld bekendmaakte dat hij erin was geslaagd de gevoeligheid van de emulsie te vergroten door toevoeging van ammoniak. Van Monckhoven profiteerde onmiddellijk van deze ontdekking om dit product toe te voegen aan het assortiment van zijn firma. . en ook kant-en-klare droge platen tegen prijzen variërend van 4 tot 60 Frs. tientallen, afhankelijk van de afmetingen.]].

Ondanks het feit dat Van Monckhoven helemaal opging in het runnen van zijn bedrijf, vond hij toch tijd om zich te interesseren voor sterrenfotografie. In het kleine observatorium dat hij in Gent had geïnstalleerd, rue de l'Hôpital, 89, uitgerust met een 8-inch equatoriaal gemaakt in Engeland naar zijn eigen ontwerpen, slaagde hij erin sterren tot de twaalfde magnitude rechtstreeks te fotograferen. In 1880 was hij zelfs van plan om met behulp van zijn tests een hemelkaart te maken die een hoek van vierkanten van 4 ° zou bestrijken, een project dat helaas nooit werd uitgevoerd.

Deze astrofoto's werden bewonderd door de geleerden die de gelegenheid hadden ze te onderzoeken en vormden voor die tijd een technisch hoogstandje (Fabre, 1889).

Hij begon de reikwijdte van zijn onderzoek radicaal uit te breiden, waaronder de vorming van elektriciteit en spectroscopie, en hij zag zelfs een oplossing voor het probleem van kleurenfotografie. Hij was niet in staat al dit laatste onderzoek uit te voeren, omdat hij plotseling uit de genegenheid van zijn familie werd gehaald door een keelontsteking die hem op de dag van zijn 48ste verjaardag, 25 september 1882, trof.

Referenties

J. Coupé, 1899. – Mededeling in Nationale Biografie, Brussel, vol. 15, kol. 93-96.

G. De Vylder, 1868. – Fotografie op de Wereldtentoonstelling in Parijs, 1867. Belgisch Fotografiebulletin, Brussel, vol. 7.

C. Fabre, 1889. – Encyclopedische verhandeling over fotografie, Parijs, vol. 3.

L. Roosens, 1974. – Hoe fotografie te gebruiken in België, Gent.

D. Van Monckhoven, 1864. – Dyalitisch apparaat voor fotografische vergrotingen. Belgisch Fotografiebulletin, Brussel, Vol. 3.

D. Van Monckhoven, 1889. – Algemene verhandeling over fotografie, Parijs.

L. Vidal, 1865. – Verslag aan de Marseille Photographic Society over de door deze vereniging geopende wedstrijd voor uitbreidingen. Bulletin van de Franse Fotografievereniging, Parijs, mei 1865.

C. Waldack, 1863. – Nieuw uitbreidingsapparaat. Belgisch Fotografiebulletin, Brussel, vol. 2.

Bedankt

Wij willen in het bijzonder het personeel van de Koninklijke Albert I Bibliotheek (Brussel), mevrouw Taylor, bibliothecaris van de Royal Photographic Society, Bath (Engeland), de heer de Karele, van het Archief van de Stad Gent, en de heer Van der Leene, van de Burgerlijke Stand van de Stad Gent, voor de waardevolle hulp die zij ons hebben geboden.

Zoek op de site

Zoekopdracht