1984 – 7(1)

EEN KLEINE OPMERKING OVER DESIRE VAN MONCKHOVEN (1834-1882) Gent PIONIER VAN DE FOTOCHEMIE

Tristan SCHWILDEN
Lid van de Belgische Unie van Oude en Moderne Boekhandels

Steven JOSEPH
MA (Oxford), MBA (Paris Business School)

Samenvatting

Tien werken uit de Van Monckhovenfondsen van het Museum voor Wetenschap in Technologie en Gent brengen de auteurs aanvullingen op hun bio-bibliografische studie, verschenen in Technologia 5 (2): 30-46 (1982).

Abstract
Naar aanleiding van een recent onderzoek dat werd uitgevoerd in de artikelen van Van Monckhoven in het Museum van Wetenschappen en Technieken in Gent, voegen de auteurs aanvullingen toe aan hun biobibliografische studie die verscheen in Technologie 5 (2) : 30-46 (1982).

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van deze pionier van de fotochemie publiceerden we een biografie, gevolgd door een bibliografie van zijn werken (Schwilden en Joseph, 1982).

Tegelijkertijd organiseerde het Provinciaal Museum voor Fotografie Antwerpen een academische conferentie in Museum Het Sterckshof in Deurne, als aanvulling op een tentoonstelling over de man en zijn werk. De notulen van deze conferentie, waaronder toespraken van MM. Steven Jozef (Door rol van Van Monckhoven in zijn commentaar op fotografie), Paul Faelens (Het natte werk van Van Monckhoven) en Laurent Roosens (Het literaire oeuvre van Van Monckhoven) zijn uitgegeven door de European Society for the History of Photography, en exemplaren zijn op aanvraag verkrijgbaar bij het Provinciaal Museum voor Fotografie, Karel Oomsstraat 11, 2000 Antwerpen.

Nieuw onderzoek en enkele opmerkingen van lezers hebben een aantal interessante elementen naar voren gebracht, die we graag willen communiceren.

Professor JB Quintyn vestigde onze aandacht op de rijke Van Monckhovencollectie van het Wetenschaps- en Technologiemuseum van de Rijksuniversiteit Gent. Een deel van een kamer is gewijd aan Van Monckhoven, waar enkele van zijn belangrijkste fotowerken worden tentoongesteld, evenals een prachtige kopie van zijn dialytische vergroter (een van de weinige die nog steeds bestaat). Wij danken professor Quintyn hartelijk dat hij ons toegang wil verlenen tot de museumgebouwen, waar ook het werk van andere Belgische onderzoekers op het gebied van de fotografie te vinden is, zoals Léo Baekeland (1863-1944), uitvinder van het Vélox-papier, en Lieven Gevaert ( 1868-1935) die in 1894 het fotochemische productiebedrijf oprichtte dat nog steeds zijn naam draagt.

Van Monckhovens carrière als commercieel fotograaf in Wenen blijkt korter te zijn geweest dan we dachten. Volgens wat Van Monckhoven zelf schreef (Van Monckhoven, 1870):

Ik creëerde eerst [in Wenen) een van de mooiste workshops die ooit voor fotografie zijn gemaakt en dit in het gezelschap van een zeer bekende retoucheerkunstenaar in Duitsland, Emil Rabending […] Maar zoals het bijna altijd in verenigingen gebeurt , de opvattingen van de twee partners waren verschillend, en in 1868 droeg ik het huis over aan mijn partner. In 1869, vorig jaar, bouwde ik voor mezelf een modelwerkplaats met laboratorium en observatorium […] Ik hervatte mijn vroegere bezigheden die, zoals iedereen weet, bestonden uit theoretisch en praktisch onderzoek met voornamelijk fotografie als object. »

Zoek op de site

Zoekopdracht