1982 – 5(2)

7. ALGEMENE VERWERKING VAN DE FOTOGRAFIE, gevolgd door een speciaal hoofdstuk over gelatine-zilverbromide. Met platen en figuren afgewisseld in de tekst. Zevende editie. Parijs, G. Masson, 1880, 8° van 431 pp. Gedrukt door Annoot-Braeckman, Gent; oplage van 3300 exemplaren tegen de prijs van 16 frank. Er zijn exemplaren van dezelfde uitgave aanwezig op het Gentse adres, Libr. Advertentie. Het werk bevat 183 op hout gegraveerde figuren in de tekst en 3 fotografische platen, waaronder een portret (de houtskoolafdruk) en twee afbeeldingen van een gekostumeerde parade door Obernetter uit München (de heliotypes). Deze platen verschijnen ook in de twee postume herdrukken van het werk; We merkten echter variaties in onderwerp op, afhankelijk van de kopieën. Bevat soms (tussen pp. 374-5) een reclamebijlage van 4 pp. voor producten verkocht door de firma Van Monckhoven. In het voorwoord vermeldt de auteur de medewerking van Léon Vidal, die “zo vriendelijk was om de leiding te nemen over het hoofdstuk over mechanisch drukken” (pp. 311-347).

8. ALGEMENE VERWERKING VAN DE FOTOGRAFIE, gevolgd door een speciaal hoofdstuk over gelatine-zilverbromide. Met platen en figuren afgewisseld in de tekst. Achtste editie. Parijs, G. Masson, 1884, 8° van 433 pp. Gedrukt door Meyer – Van Loo, Gent. Bevat een afgedrukt tabblad tussen de pp. 318-9, waarin wordt uitgelegd dat de foto's van Obernetter momentopnamen zijn. Ondanks de vermelding op de titel betreft het een eenvoudige herdruk van de 7e druk. Dit geldt ook voor het volgende nummer.

9. ALGEMENE VERWERKING VAN DE FOTOGRAFIE, gevolgd door een speciaal hoofdstuk over gelatine-zilverbromide. Met platen en figuren afgewisseld in de tekst. Achtste editie. Parijs, G. Masson, 1889, 8° van 433 pp. Gedrukt door Ad. Hoste, Gent.

10. VOLLSTÄNDIG HANDBUCH DER PHOTOGRAPHIE heeft geen enkele opname: de fotografie in uw anwendung auf wissenschaftliche Beobachtung. Übersetzung van K. von Roth. Leipzig en Berlijn, Otto Spamer, 1864, 8° van 263 pp. Vertaling van de 4e editie; oplage van 3200 exemplaren.

11. ALGEMENE FOTOGRAFIE-WERKZAAMHEDEN, die u kunt gebruiken bij het verwerken van uw laatste foto's, de toepassing van alle bedrijfswetenschappen, en een speciale capitolo om foto's te vergroten. Vertaling […] per cura di Carlo Antonini. 200 ontwerpen in test. Milaan, Carlo Antonini, 1865, in-8° van xvi-389 pp. Vertaald uit de 5e editie; oplage van 3000 exemplaren voor de prijs van 10 lire.

12. (hetzelfde werk in het Russisch) St. Petersburg, Schierl, 1876, in-8° van xxii-422 – (7) – (14) pp. Vertaald uit de 6e editie.

Andere werken

13. VEREENVOUDIGDE METHODEN VOOR FOTOGRAFIE OP PAPIER Paris, Marion et Cie; A. Gaudin en broer, 1857, 8° van 132 pp. Gedrukt door de gebroeders Gyselynck, Gent; oplage van 1500 exemplaren tegen de prijs van 3 frank. Het boek bevat twee voorbeelden van gevoelig papier, één op p. 62 (“Extra-prompt gewaxt en dubbel gejodeerd papier, bereid volgens de formule van de heer Marion”), de andere ongeveer 110 x 70 mm, op pagina 90.

14. NIEUW PROCES VOOR FOTOGRAFIE OP IJZERPLATEN en instructies voor fotografische vernissen en droge collodion. Parijs, A. Gaudin en broer; A. Secretan, 1858, 8° van 104 pp. Gedrukt door Van Doosselaere, Gent; oplage van 1000 exemplaren tegen de prijs van 5 frank. Op een mededeling tegenover de titel staat: “Elke brochure gaat vergezeld van een gelakte ijzeren plaat die als model dient.”

15. POPULAIRE VERWERKING VAN FOTOGRAFIE OVER COLLODION met daarin het negatieve en positieve proces, het droge collodion, de stereoscoop [sic], positieve afdrukken op papier, enz. Geïllustreerd met 115 figuren op hout, afgewisseld met de tekst. Parijs, Leiber, 1862, in-12° van 212 – iv pp. Gedrukt door Van Doosselaere, Gent; oplage van 1500 exemplaren tegen de prijs van 3 frank. In het voorwoord geeft de auteur aan: “Dit boek, hoewel het onze naam draagt, is niet geheel door ons alleen geschreven […] [T]twee van onze vrienden, vooraanstaande amateurs, MM. AT Dupont en F. Deshays lieten ons een paar maanden geleden een kleine samenvatting zien van ons geweldige werk, een samenvatting die als hun enige leidraad diende. […] Het is deze kleine samenvatting, waaraan we heel weinig wijzigingen hebben aangebracht, die we aan beginners presenteren, in de enige hoop voor hen de eerste moeilijkheden van een even aantrekkelijke als moeilijke kunst op te lossen. De iv pp. finale dragen de titel: 'Uittreksel uit de catalogi van boekhandel Leiber'.

Zoek op de site

Zoekopdracht