1982 – 5(2)

BIJLAGE: Bibliografie VAN MONCKHOVEN

Het Verdrag "

1. BEHANDELING VAN FOTOGRAFIE OP COLLODION

Parijs, A. Gaudin en broer; Londen, hetzelfde huis, 1855, 8° van 107-(1) pp. Gedrukt door Van Doosselaere, Gent; oplage van 1500 exemplaren tegen de prijs van 5 frank. Hetzelfde jaar verscheen er een herdruk door dezelfde uitgever in 750 exemplaren.

2. ALGEMENE VERKLARING VAN DE FOTOGRAFIE, inclusief de processen op plaat, op papier, op albumine en collodionglas, het afdrukken van positieven en stereoscopische afdrukken, heliografische gravering, enz., gevolgd door de toepassingen van deze kunst in de wetenschappen, en onderzoek naar de chemische werking van licht. Tweede editie, aanzienlijk vergroot, met vier platen en een heliografische gravure.

Parijs, A. Gaudin en broer; Londen, hetzelfde huis; Parijs, Lerebour en Secretan; Brussel, Bib. Méline et Cie., 1856, 8° van 400 + (3) pp.

Gedrukt door Van Doosselaere, Gent; oplage van 300 exemplaren tegen de prijs van 10 frank.

De heliografische gravure vertegenwoordigt het Hôtel de Cluny en is het werk van Charles Nègre.

Deze miniatuur (70 x 70 mm), een van de allereerste fotomechanische tests, komt niet in alle exemplaren voor. Dit geldt ook voor de (3) pp. reclame voor het fototijdschrift “La Lumière”. Op de 4 uitvouwbare platen staan gelithografeerde figuren.

3. ALGEMEEN REPERTOIRE VAN praktische en theoretische FOTOGRAFIE met processen op plaat, op papier, op droge en natte collodion; op albumine, enz. Derde druk, met atlas samengesteld uit tien platen.

Parijs en Londen, A. Gaudin en broer; Parijs, A. Marion; Leiber en Faraguet; A. Secretaris; Brussel, Méline, Cans et Cie., 1859, in-12° van 600 pp. + pll-atlas. in lithografie en chromolithografie.

Gedrukt door Van Doosselaere, Gent; oplage van 3000 exemplaren tegen de prijs van 10 frank.

Op pagina 589 zou een voorbeeld van gevoelig papier moeten staan. We hebben geen vertalingen van vóór deze editie kunnen vinden, ondanks de vermelding in het voorwoord: “De vertalingen in verschillende talen, die zijn gemaakt van [de tweede editie], hebben ons bewezen dat de methode die we hebben gevolgd Goed…".

4. ALGEMENE VERWERKING VAN DE FOTOGRAFIE, inclusief alle tot nu toe bekende processen; gevolgd door de theorie van de fotografie en de toepassing ervan op de observatiewetenschappen. Vierde editie, volledig herschikt, met 255 cijfers verspreid over de tekst.

Parijs, Victor Masson et fils, 1863, 8° van 398-(1) pp.

Gedrukt door Annoot-Braeckman, Gent; oplage van 3000 exemplaren tegen de prijs van 10 frank.

Er kunnen exemplaren van deze uitgave aanwezig zijn op het adres in Brussel, A. Lacroix, Verboeckhoven et Cie.

5. ALGEMENE VERKLARING VAN FOTOGRAFIE. Herschikking van de vijfde editie, met een speciaal hoofdstuk over fotografische vergrotingen. Met cijfers in de tekst.

Parijs, Victor Masson et fils, 1865, 8° van 402 pp. + 1 vink.

Gedrukt door Annoot-Braeckman, Gent; oplage van 3200 exemplaren tegen de prijs van 10 frank.

De 277 op hout gegraveerde figuren in de tekst zijn getekend door Florimond Van Loo en gegraveerd door Vermorken uit Antwerpen en Pannemaeker uit Parijs. In de aankondigingsfolder staat: “In de pers, verschijnt in maart 1865, ‘Photographic Optics’ […]”, een werk dat pas in 1866 verscheen.

6. ALGEMENE VERKLARING VAN FOTOGRAFIE. Zesde editie. Met cijfers in de tekst en 3 fotoplaten.

Parijs, V. Masson, 1873, 8° XVI – 400 pp.

Gedrukt door Annoot-Braeckman, Gent; oplage van 3300 exemplaren tegen de prijs van 16 frank.

Er zijn 280 houtsnedefiguren in de tekst. Dit is de eerste editie met de 3 fotografische platen buiten de tekst, waaronder 1 double transfer houtskool, 98 x 135 mm en 2 heliotypeafdrukken, elk ongeveer 100 x 173 mm. Het invoegen van deze ingeplakte foto's verklaart de prijsstijging van het werk uit deze uitgave.

Zoek op de site

Zoekopdracht