Ada Lovelace (1815-1852)

Ada Lovelace (1815-1852)
Ada Lovelace (1815-1852)
 • Ada Lovelace, of haar echte naam Augusta Ada King, werd geboren op 10 december 1815 in Londen. Ze is de dochter van een Britse dichter (Lord Byron) en een wiskundige (Anne Isabella Milbanke). Haar moeder, die erg intelligent is en een zeer goede opleiding heeft genoten, wil hetzelfde voor haar dochter.
 • Annabella verliet Byron op 16 januari 1816 en hield Ada bij zich. Op 21 april ondertekende Byron de scheidingsakte en verliet vervolgens het Verenigd Koninkrijk voor altijd.
 • In 1832, op 16-jarige leeftijd, ontmoette Ada Mary Somerville, een astronoom, die haar aanmoedigde en haar vooruitgang in de wiskunde hielp.
 • Een jaar later, in 1833, ontmoette Ada Charles Babbage, een gerenommeerd wiskundige en professor in Cambridge. Ze wil begrijpen hoe de machines van Babbage (een mechanische rekenmachine) werken en wat het mechanische aspect van hun constructie is.
 • In 1835 trouwde Ada met William King, graaf van Lovelace, met wie ze tussen 1836 en 1839 drie kinderen kreeg. William steunde Ada en moedigde Ada's smaak en activiteiten op het gebied van wiskunde aan.
 • Ada hervatte haar studie in 1839 na haar ontmoeting met de beroemde wiskundige Auguste De Morgan.
 • In oktober 1842 vroeg Charles Wheatstone, een natuurkundige vriend van Ada, haar om een artikel van de Italiaanse wiskundige Federico Luigi Menabrea over Babbage's analytische motor te vertalen voor het tijdschrift Scientific Memoirs.
 • Toen ze begin 1843 haar vertaling aan Babbage presenteerde, vroeg hij haar deze uit te breiden met haar eigen aantekeningen en observaties. Ze voegt zeven noten toe aan dit artikel, gelabeld van A tot en met G. Noot G vermeldt een echt, zeer gedetailleerd algoritme waarmee Bernoulli-getallen met de machine kunnen worden berekend. Dit programma wordt vaak beschouwd als het eerste echte computerprogramma ter wereld, omdat de tot dan toe beschreven algoritmen niet zijn geschreven in een taal die bedoeld was om door een machine te worden uitgevoerd.
  “Programma” voor het berekenen van Bernoulli-getallen in noot G door Ada Lovelace (1843)
  “Programma” voor het berekenen van Bernoulli-getallen in noot G door Ada Lovelace (1843)
 • Op 27 november 1852 stierf ze op bijna 37-jarige leeftijd aan baarmoederkanker, waarschijnlijk versneld door het aderlaten dat toen nog werd beoefend.
 • Pas in 1930 formaliseerde Alan Turing op zijn beurt een universele rekenmachine die symbolen manipuleerde.
 • In 1979 noemde het Amerikaanse ministerie van Defensie een programmeertaal “Ada” ter nagedachtenis aan hem. Op dezelfde manier noemde de CNRS een van zijn supercomputers ter ere van hem.

Zoek op de site

Zoekopdracht