Hedy Lamarr (1914-2000)

hedy_lamarr_in_the_hemels_lichaam_1944.jpg

 • Hedy Lamarr, geboren Hedwig Eva Maria Kiesler, werd geboren in 1914. Ze was de dochter van een bankier, Emil Kiesler, en een pianist, Gertrud Lichtwitz.
 • Op 13-jarige leeftijd zag Hedy de film Metropolis van Fritz Lang en besloot actrice te worden. Haar eerste stappen in de cinema zette ze in Oostenrijk, haar land van herkomst.
 • In 1930 besloot ze naar Duitsland te vertrekken en schreef zich in voor een toneelschool in Berlijn, deed in het geheim auditie en kreeg uiteindelijk haar eerste rollen.
 • Op 19-jarige leeftijd speelde ze in de film Extase van de Tsjechische regisseur Gustav Machaty en werd een muze omdat ze de eerste actrice was die naakt in een film verscheen.
 • Halverwege de jaren dertig trouwde ze met een rijke wapensmid, leverancier van nazi-leiders, Friedrich Mandl. Tijdens deze periode ontdekte Hedy, die in alles geïnteresseerd was, de technologieën van verschillende soorten wapens, waaronder torpedocontrole- en geleidingssystemen.
 • Het slechte gezelschap van haar man en de jaloezie die verband houdt met haar acteercarrière zorgen ervoor dat ze moet vluchten, eerst naar Parijs en vervolgens naar Londen.
 • Eind jaren dertig besloot Hedy haar geluk te beproeven in de Verenigde Staten, waar ze enorm veel succes boekte. Ze kreeg een contract bij MGM, destijds de grootste Hollywood-studio.
 • In 1941 vond Hedy Lamarr, in samenwerking met muzikant en componist George Antheil, een geheim communicatiesysteem uit dat toepasbaar was op radiogeleide torpedo's, waardoor het zender-ontvangersysteem van de torpedo van frequentie kon veranderen, waardoor het onmogelijk werd de onderzeeëraanval door de vijand te detecteren.
 • Met behulp van haar beroemdheid benadert Hedy Lamarr de Amerikaanse verdediging. Helaas oordeelden ze, nadat ze zijn uitvinding aan het leger hadden uitgelegd, dat deze nutteloos was. Het leger heeft het zeventien jaar lang nog steeds als ‘topgeheim’ geclassificeerd.
 • In 1959 werd het door Hedy Lamarr ingediende patent voor frequentiehopping vrijgegeven. Een militair ingenieur ontdekt het bij toeval en besluit gebruik te maken van deze revolutionaire technologie. En in 1962 werd het idee van Hedy en George gebruikt tijdens de aflevering van de Varkensbaai in Cuba.
 • De uitvinding werd eindelijk erkend, maar pas in 1997 bedankten de Verenigde Staten Hedy Lamarr voor het ontwikkelen van de frequentiesprong. Hedy Lamarr ontving in 1997 de American Electronic Frontier Foundation Award.
 • Hedy Lamarr stierf in 2000, op 86-jarige leeftijd, in relatieve anonimiteit, nadat hij in alcoholisme was vervallen.
 • Postuum werden Hedy Lamarr en George Antheil later in 2014 opgenomen in de National Inventors Hall of Fame.

Zoek op de site

Zoekopdracht