Anna Morandi Manzolini (1714-1774)

Portret van Morandi-Manzolini door Cesare Bettini (1801-1855)
Portret van Morandi-Manzolini door Cesare Bettini (1801-1855)
 • Anna Morandi werd op 21 januari 1714 in Bologna geboren.
 • In de jaren 1730 creëerde een groep Bolognese anatomen en kunstenaars, gesteund door paus Benedictus XIV, een verzameling van alle delen van het menselijk lichaam gereproduceerd in was, om het ontleden van lijken te voorkomen. Anna Morandi (1714 – 1774) behoort tot deze groep en nam deel aan de creatie van de eerste collectie anatomische modellen in de geschiedenis.
 • Anna Morandi leerde anatomie en dissectie samen met haar echtgenoot Giovanni Manzolini, een beroemde anatoom, om hem te helpen bij het ontwerpen van anatomische wassen.
 • Ze slaagt erin de anatomie met grote nauwkeurigheid weer te geven, met name de externe en interne voortplantingsorganen, evenals de foetus in alle posities die deze in de baarmoeder inneemt. Zozeer zelfs dat de anatomische modellen ervan worden gebruikt om bevallingen en operaties voor verloskundigen te bestuderen.
 • In de eerste helft van de jaren 1750 verslechterde Giovanni's lichamelijke en geestelijke gezondheid, hij leed aan depressies en stierf nadat hij tuberculose had opgelopen.
 • Na de dood van haar man in 1755 zorgde Anne Morandi alleen voor hun talrijke kinderen en bleef ze anatomische onderdelen vervaardigen. Ook vroeg ze de Academie van Bologna om Giovanni te vervangen als professor en anatoom.
 • Drie jaar later behaalde ze een leerstoel anatomie aan de Academie van Bologna. Ze staat in heel Europa bekend om haar waxmassages.
  Was-zelfportret van Manzolini die hersenen ontleedt
  Was-zelfportret van Manzolini die hersenen ontleedt
 • Hoewel ze ook door mannelijke wetenschappers werd bekritiseerd vanwege haar vermeende onervarenheid, slaagde Anna Morandi erin haar tegenstanders het zwijgen op te leggen door de fouten van haar collega-artsen te corrigeren. Ze wordt nu erkend als de belangrijkste anatoom van Bologna.
 • Toen ze in 1765 ziek werd, kreeg ze ernstige financiële problemen. De senator en graaf Girolamo Ranuzzi kocht zijn verzameling, zijn instrumenten en zijn boeken, en plaatste alles in zijn paleis. Hij huisvestte de beroemde anatoom in een van de paleisappartementen waar de meest illustere wetenschappers en buitenlanders haar kwamen bezoeken.
 • In 1769 overlaadde keizer Jozef II hem met het meest eervolle applaus tijdens zijn bezoek aan Bologna. Deze laatste was zo onder de indruk van de werken van Anna Morandi dat hij bij zijn terugkeer naar Wenen een verzameling soortgelijke anatomische wassen beelden oprichtte, het Josephinum Instituut.
 • Anna Morandi stierf op 11 juli 1774.
 • Twee jaar later, in 1776, verwierf de Academie van Wetenschappen de Morandi-Manzolini-collectie voor haar anatomiekabinet.

Zoek op de site

Zoekopdracht