Emilie du Châtelet (1706-1749)

Gabrielle Émilie De Kuiper van Breteuil
Gabrielle Émilie De Kuiper van Breteuil
 • Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, beter bekend als Émilie du Châtelet, werd geboren op 17 december 1706. Ze is de dochter van Baron de Breteuil en Gabrielle de Froulay Tessé. Émilie's vader, avant-garde, gaf haar dezelfde opleiding als zijn jongens: Latijn, wiskunde, natuurkunde, Grieks, Duits, Spaans, klavecimbel, zang, dans, paardrijden.
 • Op 20 juni 1725, op 18-jarige leeftijd, trouwde Émilie met de markies Florent Claude du Châtelet. Beiden besluiten dat ze een open relatie zullen hebben, waardoor Émilie met andere mannen kan daten. Samen kregen ze 3 kinderen: Gabrielle-Pauline, geboren op 30 juni 1726; Louis Marie Florent, geboren 20 november 1727; en Victor-Esprit, die in 1734 in zijn wieg stierf.
 • Émilie werd na haar huwelijk in 1725 in Parijs geïnstalleerd, volgde daar wiskundelessen en raakte gepassioneerd door natuurkunde. Soms vermomt ze zich als man om lessen te volgen in Gradot, een Parijse café waar veel wetenschappers komen, maar dat voor vrouwen verboden is. Ze leerde het werk kennen van Isaac Newton, die in 1727 stierf, en begon zijn werken te vertalen.
 • In 1733 ontmoette ze Voltaire en verhuisde met hem naar het Château de Cirey, waar ze de crème de la crème van de intellectuelen van die tijd ontvingen. Émilie analyseert Leibniz' theoretische werk over kinetische energie, dat ze illustreert met experimenten.
 • In 1737 nam Émilie Du Châtelet deel aan de prijs van de Academie van Wetenschappen met haar manuscript over de aard en voortplanting van vuur, waarvan de inhoud is ontleend aan het werk van Newton. Vrouwen hadden destijds geen toegang tot de Academie, maar het ingezonden werk voor de wedstrijd was anoniem. Op aanbeveling van Réaumur werd zijn memoires gedrukt door de Academie van Wetenschappen; het is het eerste werk van een vrouw dat deze eer krijgt.
 • In 1746 werd ze verkozen tot lid van de Universiteit van Bologna, de enige in Europa die openstond voor vrouwen, en in het Augsburg-decennium werd ze tot de tien beroemdste wetenschappers van die tijd gerekend.
 • Émilie was geïnteresseerd in het werk van Newton en begon daarom in de jaren 1740 aan een vertaling van zijn Principia mathematica, die de Mathematical Principles of Natural Philosophy werd.
 • In 1748 ontmoette de markiezin de Chevalier de Saint-Lambert, tien jaar jonger dan zij. Ze wordt verliefd... en zwanger. Ze haast zich om haar sleutelwerk af te maken. Ze beviel op 5 september 1749 onder moeilijke omstandigheden van een klein meisje.
 • Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, markiezin du Châtelet, meestal Émilie du Châtelet genoemd, stierf op 43-jarige leeftijd op 10 september 1749 in Lunéville, in Meurthe-et-Moselle, vijf dagen na de bevalling.
 • In 1756 verscheen zijn sleutelwerk; de vertaling en het commentaar uit het Latijn in het Frans van het eerste boek van Isaac Newtons Mathematical Principles of Natural Philosophy, gewoonlijk de Principia genoemd. Dit werk is tot op de dag van vandaag de enige Franse vertaling van Newtons werk.
  chatelet.jpg

Zoek op de site

Zoekopdracht