Hypathie van Alexandrië (ca. 355-415 v.Chr.)

hypatia_370-415_portrait-2.jpg

 • Het is in Griekenland, tussen 355 en 370 na Christus. AD, dat er een jong meisje werd geboren wiens lot revolutionair zou zijn. Haar naam is Hypatia.
 • Hypatia is de dochter van Theon van Alexandrië, een gerenommeerd wiskundige die haar liefde voor de wetenschap heeft doorgegeven.
 • Op advies van haar vader ging Hypatia een paar jaar filosofie studeren in Athene voordat ze terugkeerde naar Alexandrië.
 • Hypatia begon wiskunde, natuurwetenschappen en filosofie te doceren, in openbare lezingen maar ook in privélessen. Ze staat bekend als een groot lerares en zou leiding hebben gegeven aan de neoplatonische school van Alexandrië.
 • Ze ontwikkelt zich tot de meest briljante persoonlijkheden van Alexandrië en deze status van leraar geeft haar een grote onafhankelijkheid. Maar niet iedereen houdt van Hypatia. Zijn betrekkingen met de patriarch van Alexandrië, Cyrillus, waren inderdaad moeilijk.
 • Haar slechte relaties met belangrijke mannen zoals Cyrillus leidden op een dag in 415 tot haar moord. Toen ze naar huis terugkeerde, werd Hypatia aangevallen door een groep fanatieke monniken, aanhangers van Cyrillus. Ze zullen haar doodslaan, haar levend snijden met scherven en granaten en haar verscheurde lichaam vervolgens door de stad slepen. Vervolgens zal zijn lichaam worden verbrand op een heuvel nabij de stad.
 • Er wordt gezegd dat de beroemde schilder Rafaël haar in de 16e eeuw zou hebben vertegenwoordigd in zijn “School van Athene”, maar dat zijn beschermheer het niet op prijs stelde een vrouw op dit schilderij te zien; de schilder verving haar door Francesco Maria della Rovere, de neef van paus Julius II bekend om zijn androgyne uiterlijk.
 • Tegenwoordig draagt een krater op de maan zijn naam.
  De Rimae Hypatia, achter de Moltke-krater, op de maan
  De Rimae Hypatia, achter de Moltke-krater, op de maan

Zoek op de site

Zoekopdracht