1985 – 8(1)

Nieuwe adem voor oude nijverheden

De invloed van de nieuwe verbindingswegen was snel duidelijk.

Vanaf 1862 slagen de Hasseltse stokers in de export van hun produkten; in dat jaar deden zij mee aan de Wereldtentoonstelling van Londen, en vanaf 1870 worden prijzen behaald op internationale tentoonstellingen in Rijsel, Wenen, Praag, Parijs, … In 1871 werd geëxporteerd naar Frankrijk, Italië, Engeland, Pruisen, Hamburg, Cuba, de USA en Buenos Aires !

Afb. 2. – Jeneverstokerij Stellingwerff – Theunissen, Hasselt.

Ook andere bedrijven konden van de nieuwe situatie profiteren. Steenbakkerijen in de Maasvallei en in het Noorden van de provincie konden (vooral via de waterwegen) hun produkten naar verafgelegen gebieden verschepen. De voornaamste afnemers van de Rekemse bakstenen waren de Nederlanders, tot de produktie er in 1923-1924 stil viel als gevolg van de uitputting van de kleilagen.

In 1980 werd in Hasselt de « S. A. Manufacture de Porcelaines du Limbourg » (vanaf 1895 : « S. A. Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt ») tot stand. Het was al snel één der belangrijkste producenten van kunstzinnige architekturale tegels, met schitterende Art Nouveau-motieven. Talloze huizen in Brussel, Gent, en aan de kust, prijken nu nog met Hasseltse tegels !

Vanaf 1848 werd in de Limburgse Kempen ijzererts (oer) ontgonnen, o‧m. in Paal, Zolder, Koersel, Heusden, Beringen, enz … In 1873 werd 174700 ton gewonnen in 144 uitbatingen, verspreid over 17 gemeenten. De ertsen werden per spoorweg en per schip naar de Luikse staalovens vervoerd, alhoewel omstreeks dezelfde jaren hooggekwalificeerde ijzergieterijen ontstonden in Sint-Truiden en Tongeren (waarvan op dit ogenblik nog enkele de traditie verderzetten).

Zoek op de site

Zoekopdracht