1985 – 8(2)

Op 1 juli 1985, om 9.00 uur, leidde een hartfalen tot de dood van professor Jean Pelseneer: hij was de eerste secretaris van de Belgische Commissie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en wijdde zijn hele leven aan de ontwikkeling van deze discipline in België.

Een paar dagen later, op 5 juli, verleende het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek zijn steun aan de organisatie van het onderwijs in de geschiedenis van de wetenschappen op het niveau van de derde universitaire cyclus. Professor Pelseneer was niet op de hoogte van deze beslissing, die de hernieuwing van het werk op het gebied van de geschiedenis van de wetenschap in België zal verzekeren.

Technologiedoor het programma van deze cursussen in dit nummer te publiceren, draagt het op aan de nagedachtenis van Jean Pelseneer.

Op 1 juli 1985 om 9 uur in de morgen was het lot van professor Jean Pelseneer fataal: hij was de eerste secretaris van het Belgisch Komitee voor de geschiedenis der wetenschappen en wijdde gans zijn leven aan de ployoiing van deze studie in België.

Laatste dag, op 5 juli, wordt op 5 juli 2019 het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek vrijgegeven, en wordt vrijgegeven door het Nationaal Fonds voor Wetenschappen (intergemeenschap van de cyclus).

Professor Pelseneer heeft deze belissing niet mogen kennen die schijnbaar zal bijdragen tot een hernieuwde opflakkering van studies over indirect materiaal.

De publicatie van het programma van drie cursussen in drie lessen, draagt Technologie op aan de bedachtenis van Jean Pelseneer.

Op 1 juli 1985, om 9.00 uur, veroorzaakte een hartfalen de dood van Prof. Jean Pelseneer. Hij was de eerste secretaris van de Belgische Commissie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Docent. Pelseneer wijdde zijn leven aan de promotie van de geschiedenis van de wetenschap in België.

Op 5 juli keurde het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek een onderwijsprogramma in de geschiedenis van de wetenschap goed voor een universitair niveau van de derde cyclus. Helaas heeft prof. Pelseneer was niet op de hoogte van deze beslissing.

Technologie, die hier het curriculum van de geschiedenis van de wetenschap publiceert. De derde cyclus draagt het huidige nummer op aan de nagedachtenis van Jean Pelseneer.

SAMENVATTING INHOUD INHOUD

Dagboek

R. Halleux. – Honderdvijftig jaar geschiedenis van de wetenschap
in België.

H. Elkhadem. – Jean Pelseneer

Een nationaal geschiedenisonderwijsprogramma
wetenschap en technologie

Een nationaal onderwijsprogramma « Geschiedenis
van de wetenschappen en de techniek »

W. Eamon. –Technologie en magie.

“De mannen en vrouwen van vandaag die een snel veranderende wereld beter moeten begrijpen, de onderzoekers en ingenieurs die deelnemen aan de ontwikkeling van nieuwe kennis en nieuwe technieken, alle leraren die, naast een feitelijke overdracht van kennis, jonge mensen moeten helpen mensen begrijpen de hoofdlijnen en de belangrijkste drijfveren van culturele ontwikkelingen, allemaal in verschillende hoedanigheden en op verschillende niveaus, en kunnen een alerter en inzichtelijker inzicht krijgen in het grote hedendaagse wetenschappelijke avontuur als ze een inleiding krijgen tot enkele relevante elementen uit de geschiedenis ervan.”

Alfred Kastler, Nobelprijs (Verslag aan de Academie van Wetenschappen, commissie “Voor de geschiedenis van wetenschap en technologie in het wetenschappelijk onderwijs”, november 1984).

Zoek op de site

Zoekopdracht