1983 – 6(3)

De kolenmijnen van La Louvière en La Paix

De Société de La Louvière ontstond in 1735, toen verschillende kleine lokale ondernemers zich verenigden en een eeuwigdurende concessie kregen voor de exploitatie van steenkool op een landgoed dat toebehoorde aan de zeer weelderige abdij van Aulne.

Napoleon bevestigde de aanvankelijke concessie bij een decreet ondertekend op 9 augustus 1809 in het kamp Schönbrunn.

Na het oude regime had Napoleon zes concessies in het Centrum toegekend of bevestigd, namelijk de vier componenten van de Charbonnages van Mariemont-Bascoup (jaar IX, jaar XIII, 1806, 1808), La Louvière (1809) en het buurland Sars-Longchamps (1810), waarmee het in 1895 fuseerde.

De concessie strekte zich uit over een lengte van 4 km tussen de Haine en de Thiriau du Sart, en over een breedte variërend van 0,5 km langs de Haine tot 1,4 km in het centrum van genoemde concessie, precies op de plaats waar de Vredespomp was geïnstalleerd.

Afb. 1. – Plan van de concessie La Louvière Charbonnage, 1858.

Op het schaalplan op schaal 1/20.000 (fig. 1) vertegenwoordigt een middellijndiagram de twee zijden van de vierhoek die niet door stromen worden gemarkeerd. In het midden van de vorige eeuw waren de aangrenzende concessies die van Bois-du-Luc en Sars-Longchamps; het land werd ten zuiden van La Haine niet toegekend.

Het is niet zonder belang te bedenken dat de steenkoolproductie, uitgedrukt in vaten, destijds 40.000.000 voor de Britse eilanden, 5.000.000 voor Frankrijk, 4.400.000 voor Henegouwen en 3.500.000 voor Duitsland bedroeg. Deze provincie was dus bijna gelijk aan heel Frankrijk, overtrof duidelijk Duitsland, overtrof andere landen en overtrof zelfs Albion in de verhouding productie/areaal! Het centrale bekken alleen al was gelijkwaardig aan Oostenrijk. Het was dus normaal dat de Engelsen en de Rothschild-groep zich zorgen maakten over hun spoorwegen, terwijl de Belgische Staat, na een prachtig netwerk rond Mechelen te hebben aangelegd, niet hetzelfde kon en waarschijnlijk ook niet wilde doen rond Bergen. Het was al het begin van het grote tijdperk van onwetendheid in het zuiden... Desondanks beschikte Henegouwen een eeuw geleden alleen al over evenveel stoommachines, zowel in aantal als in vermogen, als de acht andere provincies samen; dit zal hem, ondanks een onderontwikkelde infrastructuur, het bittere voorrecht opleveren om het land op armlengte te dragen, totdat de indringer deze provincie op de lange termijn met verschillende dodelijke slagen komt ruïneren.

Zoek op de site

Zoekopdracht