1983 – 6(3)

Samenvattend was de athanor met constante warmte waarschijnlijk de laatste substantiële ontwikkeling in apparatuur die door alchemistische schrijvers vóór de Wetenschappelijke Revolutie werd bijgedragen, hoewel de kruisbestuiving van de alchemie door technische mijnbouw en distillatiegebieden in de 17e eeuw tot nieuwe verbeteringen leidde. De ontdekking bijvoorbeeld dat een schoorsteen op een oven kan worden gebruikt om de trek te vergroten (waardoor de balg wordt geëlimineerd) kan heel goed een originele ontdekking zijn geweest van de Duitse alchemist JR Glauber (Meubilair van nieuwe filosofische aard: 1649). Het is niettemin waar dat veel alchemistische technieken al in de 13e eeuw overbodig waren geworden, toen we medische schrijvers, en geen alchemisten, aantroffen die watergekoelde destillatie voor de productie van ethanol beschreven. Hoewel het vrij zeker is dat de Alexandrijnse alchemisten uit de eerste eeuwen van de christelijke jaartelling de uitvinders waren van de distilleerketel zoals wij die kennen, en van het sublimatorische, was het pas na het synthetiseren van de vooruitgang van industriële distilleerders en metallurgen dat de alchemie uit de Renaissance kon bijdragen aan de apparaat van de Wetenschappelijke Revolutie.

Bibliografie

M. Berthelot, 1967. – Chemie in de Middeleeuwen. Drie delen. Herdruk van de editie uit 1893, Otto Zeller, Osnabrück.

G. Carbonelli, 1925. – Sulle fonti storiche della chimica en dell'alchimia in Italië. Rome.

RJ Forbes, 1948. – Korte geschiedenis van de kunst van het distilleren. EJ Brill, Leiden.

W. Ganzenmueller, 1956. – De Geschichte van technologie en alchemie begrijpen. Verlag Chemie, Weinheim.

Geber. – Vrij fornacum. Duitse vertaling door E. Darmstaedter. De alchemie van de Gebers. Verlag von Julius Springer, Berlijn 1922.

Geber. – Summa perfectionis magisterii. Bewerkt door JJ Manget. Bibliotheca chemica curiosa. Chouet, G. de Tournes, Cramer, Perachon, Ritter en S. de Tournes, Genève: 1702. vol. ik: 519-557.

D.Goltz et al., 1977. – Des alchemistische Traktat “Von der Multiplication” van Pseudo-Thomas von Aquin. Sudhoffs Archief. Beiheft 14.

EJ Holmyard, 1956. – Alchemistische apparatuur in C. Singer et al. Een geschiedenis van technologie. Oxford, vol. II.

EJ Holmyard, 1928. – De werken van Geber. JM Dent and Sons, Londen.

A. Libavius, 1597. – Alchemie. Frankfurt.

A. Libavius, Die Alchemie (Duitse vertaling van de Alchemie). Verlag Chemie, Weinheim: 1964.

A. Libavius, 1606.- Commentaar I. Frankfurt.

EO von Lippmann, 1914. – Thaddaeus Florentinus (Taddeo Alderotti) ueber den Weingeist. Archief van de Medizin-geschiedenis. 7: 379-389.

J. Rupescissa. – Liber lucis. Bewerkt door JJ Manget. Bibliotheca chemica curiosa. Chouet, G. de Tournes, Cramer, Perachon, Ritter en S. de Tournes, Genève: 1702. vol. II: 84-87.

J. Ruska, 1935a. – Uebersetzung en Bearbeitung van al-Razi's Buch Geheimnis der Geheimnisse. Hoe natuur en geneeskunde te bestuderen. Bd.IV. Heft 3: 1-87 = [153-238].

J. Ruska, 1935b. – Das Buch der Alaunen en Salze. Een Grundwerk der Spaetlateinische Alchemie. Verlag Chemie, Berlijn.

J. Ruska, 1937. – Al-Razi's Buch Geheimnis der Geheimnisse. Hoe natuur en geneeskunde te bestuderen. Bd. VI: 1-246.

R. Steele, 1929. – Praktische scheikunde in de 12e eeuw. Isis. 12: 10-46.

Zoek op de site

Zoekopdracht