WETENSCHAP IN HET LICHT VAN HAAR GESCHIEDENIS – 2023

Zoals elk jaar organiseren de CNHS en de Bibliothèque des Riches-Claires de conferentiecyclus “Wetenschap in het licht van haar geschiedenis.
Deze conferenties zullen plaatsvinden in de Riches Claires-bibliotheek, Riches Clairesstraat 24 in 1000 Brussel, van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Reservering aangevraagd per e-mail aan bp1@brucity.education
of telefonisch op 02 548 26 10

Avec le soutien de la Commission communautaire françaiselogo_francophones_bruxelles.png

Programma
Woensdag 8 februari
Adolphe QUETELET (1796-1874): geniale man of gelukkige man?  door Jean-Jacques Droesbeke (ULB)
Deze presentatie is gewijd aan het leven en werk van Adolphe Quetelet. Dit personage had een buitengewoon bestaan. Begonnen in de Napoleontische tijd, voortgezet onder het Nederlandse regime, bereikte het zijn apotheose in het nieuwe België. De vele activiteiten van Quetelet houden verband met astronomie, statistiek, sociologie... Ze maakten hem tot een van de meest opvallende en vertederende wetenschappelijke persoonlijkheden van zijn tijd.

Woensdag 8 maart
“Ik zal het je duidelijker beschrijven dan de boeken van de wijzen”: geheim en overdracht in de verhandelingen van de Arabische alchemie door Marion Dapsens (UCLouvain)
Als de eerste bewaarde alchemistische verhandelingen in het Grieks werden geschreven, was het in de Arabische wereld dat deze wetenschap de belangrijkste ontwikkeling doormaakte, tussen de 9e en 12e eeuw. De Arabische literatuur bevat met name een groot aantal didactische dialogen, waarin het grote werk van een meester op zijn leerling wordt overgedragen. Volgens de auteurs van deze teksten kan deze wetenschap met occulte inhoud echter alleen worden overgedragen aan degenen die het waardig zijn, en dit op een geheime manier. Deze conferentie zal de Arabische alchemie in het algemeen en didactische dialogen in het bijzonder presenteren, waarbij de nadruk wordt gelegd op de paradox van de overdracht van hun occulte inhoud.

Zosimus en Euthesia
Zosimus en Euthesia

Woensdag 19 april
Het Nationaal Instituut voor Geografie (1882-1898): politiek en kapitalisme in dienst van de wetenschap door Colin Dupont (KBR
Bij de oprichting in 1882 bracht het Nationaal Instituut voor Geografie, een particuliere onderneming, vooraanstaande figuren uit de Belgische politieke en financiële wereld samen, tot aan koning Leopold II. In volle triomf van de geografie (Driver, 2001) publiceerde het Instituut talrijke werken (monografieën, kaarten, globes), publiceerde een tijdschrift en ging zelfs zo ver dat het een expeditie naar Congo financierde. De verkenningen en doelstellingen van de koning voor deze regio vormen een van de aandachtspunten van het bedrijf. De geschiedenis van de cartografie – doordrenkt van patriottisme – of het aardrijkskundeonderwijs zijn andere. Aan de hand van tot nu toe weinig gebruikte archieven verkent deze conferentie de geschiedenis van dit instituut, getuige de overlap tussen geografie, kapitalisme en politiek in ons land.
iv_10244_9_.jpg

Woensdag 24 mei

De Melkweg in de Oudheid: mythologische voorstellingen en wetenschappelijke opvattingen door Guillaume Delmeulle (UCLouvain)
De Melkweg is een bijzonder hemelverschijnsel dat gemakkelijk te zien is aan een wolkenloze hemel. Beschreven als een ‘wiel versierd met briljanten’ dat ‘de blik van de mens naar boven trekt’, is de Melkweg tegelijk fascinerend, verwarrend en mysterieus. Sinds de oudheid heeft het veel vragen opgeroepen. Wat is het precies? Hoe wordt het aangewezen? Waar komt zij vandaan ? Waar is het van gemaakt? Hoe kunnen we het beschrijven? Deze presentatie biedt een algemeen overzicht van de perceptie van de Melkweg in de Grieks-Romeinse oudheid, zowel vanuit mythologisch als wetenschappelijk oogpunt.

linnutee_-_milky_way__9__copy.jpg

Zoek op de site

Zoekopdracht