In het lab van de miniaturist

Slijm, wortels, schildluizen, ijzersulfaat, urine (bij voorkeur die van een man die gedronken heeft) en vislijm … Dat zijn niet de ingrediënten van een toverdrank, maar de materialen die gebruikt worden in middeleeuwse kleurrecepten!

In de ateliers van middeleeuwse miniaturisten waren er geen dozen met aquarelverf of tubes plakkaatverf te vinden. Kleuren werden gemaakt van natuurlijke ingrediënten of ontstonden soms uit chemische reacties.

Niet alleen mannen hielden zich in de middeleeuwen bezig met het maken van kleuren en het verluchten van handschriften: er waren ook heel wat vrouwelijke miniaturisten.
Leer de grondstoffen kennen, bekijk hoe natuurlijke materialen worden getransformeerd tot de allermooiste tinten en test zelf de kwaliteit van de geproduceerde kleuren.
Ga zelf aan de slag

In deze workshop in het KBR museum ontdekt u hoe middeleeuwse kunstenaars en kunstenaressen planten omtoverden in kleuren waarmee ze miniaturen schilderden.

Een miniaturist kan altijd hulp gebruiken, dus houd u klaar om uw handen vuil te maken en grondstoffen fijn te stampen, onder te dompelen of te mengen tot verf.

Praktische informatie
Wanneer ? 6 januari 2024 van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur
Of ? In de KBR museumwerkplaats (bij de uitgang van het museum)
Prijs ? Inbegrepen in uw toegangsticket voor het KBR-museum
Leeftijd ? Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar
Info en reservering: https://www.kbr.be/fr/evenement/lab/

Zoek op de site

Zoekopdracht