WETENSCHAP IN HET LICHT VAN HAAR GESCHIEDENIS – 2022

Zoals elk jaar organiseren de CNHS en de Bibliothèque des Riches-Claires de conferentiecyclus “Wetenschap in het licht van haar geschiedenis.
Deze conferenties zullen plaatsvinden in de lokalen van Riches Claires, Riches Clairesstraat 24 in 1000 Brussel, van 18.30 uur tot 19.30 uur.

Reserveren verplicht per e-mail op bp1@brucity.education
of telefonisch op 02 548 26 10

Avec le soutien de la Commission communautaire française

Programma

Dinsdag 22 februari
Het Bohr-Einstein-debat opnieuw bekeken door Jean Bricmont (UCLouvain)

Het debat tussen Bohr en Einstein, dat zich uitstrekte van 1927 tot 1949, is ongetwijfeld een van de belangrijkste intellectuele debatten van de 20e eeuw en zeker het belangrijkste tussen natuurkundigen.
De algemene mening onder natuurkundigen is dat Bohr Einstein heeft gewonnen. We zullen echter proberen aan te tonen dat Bohr de bezwaren van Einstein niet echt begreep en er daarom niet echt op reageerde.

Niels Bohr en Albert Einstein. Foto door Paul Ehrenfest in Leiden in Nederland op 11 december 1925.

Dinsdag 22 maart
“Sic curabis”, het therapeutische arsenaal van voormalige dierenartsen door Emmanuel Beaujard (FNRS – UCLouvain)

Toen de diagnose eenmaal was gesteld, was het aan de oude hippiatristen om de meest effectieve therapie te vinden om de kracht van hun patiënten te herstellen en hun herstel te ondersteunen. Van bloedingen tot drankjes, zuiveringen of zalven, inclusief cauterisatie en zonder de laatste toevlucht tot een 'goede vrouwengeneesmiddel' (G. Björck) uit te sluiten, is een heel therapeutisch arsenaal vastgelegd in de Griekse en Latijnse verhandelingen over diergeneeskunde. Na een korte presentatie van oude hippiatrische bronnen en de onderzoeken die ze decennialang hebben aangewakkerd, zullen we, met ondersteunende teksten, ingaan op de medische praktijk van twee Griekse hippiatristen, Eumelos van Thebe en Hippocrates de dierenarts.

Vossianus Graecus Q. 50, folio 116v (uittreksel uit de Epitome over de kneuzing van de voet).

Dinsdag 19 april
Neem de steen en destilleer hem: Arabische alchemie en de overdracht ervan naar Latijns-Europa in de Middeleeuwen door Sébastien Moureau (FNRS – UCLouvain)

In de 12e en 13e eeuw vond er een grote beweging van vertalingen van Arabische teksten in de Latijnse taal plaats in Italië, Sicilië en Spanje. Onder de wetenschappelijke kennis die vanuit de Arabisch-islamitische wereld naar het Westen is overgedragen, neemt alchemie een bijzondere plaats in: deze wetenschap was tot dan toe
onbekend bij de Latijnen. In deze presentatie zal de aandacht worden gericht op de passage van de alchemie door verschillende middeleeuwse definities van deze wetenschap aan te pakken, met de nadruk op de belangrijkste vertaalde teksten, de verschillende vertegenwoordigde alchemistische stromingen en de betrokken mensen, evenals hun
motivaties.

Tekening en beschrijving van een alambiek, Jabir ibn Hayyan, 766, Add. 25724, geb. 36v. , Britse bibliotheek

Dinsdag 17 mei
Perspectieven op de hond en de wolf, van de middeleeuwen tot de theorie van de evolutie van soorten door Sophie Glansdorff (CNHS-ULB)

 Het oproepen van de verwantschap tussen de hond en de wolf is voor ons niet langer een verrassing, en toch was het niet altijd zo. Zelfs buiten de fixistische opvatting van zoölogische overwegingen van vóór de 19e eeuw konden deze wezens die qua uiterlijk zo op elkaar leken (ondanks de buitengewone diversiteit van het hondenras) maar zo verschillend waren in hun relatie met mensen, niet overmatig met elkaar worden geassocieerd. Van middeleeuwse bestiaria, die ze een totaal andere symbolische lading geven, tot humanistische ruzies over de identiteit tussen de twee soorten, tot wetenschappelijk onderzoek naar de afstamming van de hond: we zullen onderzoeken hoe deze vraag zich ontwikkelde tot de tijd van Darwin.

De wolf en de hond, NAF 15939, Nationale Bibliotheek van Frankrijk

Zoek op de site

Zoekopdracht