Flora Urbana

Tot eind oktober biedt het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen een nieuwe activiteit aan in de Koninklijke Bibliotheek van België.
Deze volledig gratis activiteit gaat op historische en wetenschappelijke wijze in op de plantkunde in de stad en de geschiedenis van de illustratie in botanische boeken.
Via verschillende activiteiten proberen wij antwoord te geven op de volgende vragen:
Welke technieken werden vóór de opkomst van de fotografie gebruikt om botanische boeken te illustreren?
Welke plantensoorten komen er in de stad voor en waar kunnen ze voor gebruikt worden?

Daartoe is het werkplaatsbezoek opgedeeld in 3 delen:

1. Botanische wandeling door de koninklijke bibliotheek op zoek naar de plantenruimten die daar verborgen zijn om verschillende soorten stadsflora en hun culinaire en/of therapeutische toepassingen te ontdekken.

2. Verzameling van planten langs de route om ons eigen herbarium te creëren met behulp van het fotografische proces genaamd cyanotype (zie afbeelding hieronder). Dankzij deze techniek, ontwikkeld in 1842, verkrijgen we een cyaanblauwe monochrome negatieve fotografische afdruk.

3. Ontdekking van kostbare botanische boeken uit de 16e tot de 19e eeuw. waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende illustratietechnieken: herbariums, houtgravures, natuurdruk, enz.

Deze animatie verbindt verschillende disciplines zoals geschiedenis, wetenschappen (plantkunde, natuurkunde, scheikunde) en kunst.

Duur: 120-150 minuten

De workshop is bedoeld voor alle middelbare scholieren.
Reserveringen en informatie per e-mail op astrolabium@astrolabium.be

Zoek op de site

Zoekopdracht