Het menselijk lichaam zoals verteld door Balzac

Het Museum voor Geneeskunde bood, in samenwerking met de gemeente Ukkel – Departement van Schepen van Volksgezondheid en Onderwijs en het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschap, gratis wetenschappelijke activiteiten aan rond het thema “Menselijk lichaam verteld door Balzac. De activiteiten werden georganiseerd voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van 28 april tot 30 juni 2014 op Domaine Latour de Freins in Ukkel.

Het doel was om de geschiedenis van de geneeskunde en de anatomie van het menselijk lichaam te presenteren door het prisma van een literaire reus: Honoré de Balzac. Zijn werk, de Comédie Humaine, is inderdaad ook de komedie van het menselijk lichaam: Raphaël de Valentin stierf aan tuberculose, Vautrin werd het slachtoffer van syncope, Pater Goriot van een beroerte, ... Het verhaal van deze personages en dat van Balzac , zelf ziek, werd door een verhalenverteller aan kinderen verteld. Deze verhalen dienden vervolgens als basis voor activiteiten die het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschap speciaal voor hen ontwierpen: het lokaliseren van de organen van het menselijk lichaam, het luisteren naar de hartslag met een stethoscoop, het observeren van bloedcellen onder een microscoop, enz. Zo konden de leerlingen op een leuke en interactieve manier, en via sleutelverhalen uit de Franse literatuur, ontdekken hoe het lichaam in elkaar zit en hoe het verzorgd werd, van de oudheid tot de tijd van Balzac.

 

Zoek op de site

Zoekopdracht