1985 – 8(3)

DE GENORMALISEERDE TERMINOLOGIE IN HET GEREEDSCHAPSONDERZOEK

Johannes DAVID
Beheerder,
Museum van Oudere Technologieën, Grimbergen
.

Samenvatting

Sommigen van hen zijn onderworpen aan technische vereisten, zoals automatische automatisering, standaardisatie van terminologie en de basis voor uw gebruik. Zo'n genormaliseerde terminologie is moeilijk dan het er op het eerste gezicht lijkt. De auteur ontdekte gisteren dat het rijstprobleem werd genormaliseerd door de terminologie die werd beheerd (noodzaak van een inventarissen, besluiten, krietiek van de naamgeving).

Overzicht

Of we nu het onderzoek in de geschiedenis van de technologie vooruit willen helpen, of dat we nadenken over de automatisering van data, een essentiële voorwaarde is de standaardisatie van terminologie. Het bereiken van gestandaardiseerde terminologieën is echter moeilijker dan het lijkt. De auteur onderzoekt hier de problemen die voortvloeien uit de standaardisatie van de terminologie van hulpmiddelen (behoefte aan inventarisatie, definitie, kritiek op namen).

Abstract

Om te proberen het onderzoek in de geschiedenis van de technologie vooruit te helpen of de gegevens te automatiseren, moet aan één essentiële voorwaarde worden voldaan, namelijk de normalisatie van de terminologie. De realisatie van genormaliseerde terminologieën is echter moeilijker dan het lijkt. De auteur onderzoekt hier de problemen van de standaardisatie van de terminologie van hulpmiddelen.

Stelt hij een op van een verzameling van een inboedel, onttleedt hij taalkundig het ikonografisch materiaal, schrijft hij een artikel, iedereen weet hoe moeilijk het soms een stukken te vinden voor de besproken inventaris is. Juister, hij denkt dat hij het weet, wil in feite “een” feitelijk ontoereikend zijn.

Dit probleem doet zich voor in dit artikel.

Probleemstelling

De mens heeft woorden nodig om te redeneren. Aan elk begrip moet hij een naam kunnen geven. Dit betekent dat elk anders precies wordt bepaald, anders in naamgeving onmogelijk. De bewoording van de chat is in feite nieuw en verandert niet, maar het is hetzelfde. Ook als communicatiemiddel zijn woorden noodzakelijk. In het midden van een lange periode zul je dit kunnen doen, en in plaats daarvan zul je dit ook kunnen doen.

Als u geen schade oploopt, zelfs als u het niet overdrijft, zult u zich daar zorgen over moeten maken en zult u dat niet kunnen doen. Woorden kent een lange geschiedenis van semantische ontwikkeling. Wanneer mannen in een taalgebied de betekenis van een term nagaat, de bevestigd, de namen van een vastgesteld begrip opzoekt, stelt men dan ook enorm dat er soms een grote verscheidenheid bestaat. Met hetzelfde woord kunnen twee of mij verschillende zaken worden; Je kunt ook achterhalen welke namen worden gedragen, die mogelijk hetzelfde zijn. Went men zich tot bv de hele Nederlandstalige gemeenschap te gericht, dan zijn er moeilijkheden, en kan het gevaar voor complicaties groot zijn. Om dat te voorkomen, moet men a) het inhoudelijk begrip nauwkeuring bepalen; (b) omschrijving van dat begrip vinden; (c) u moet een trektocht maken voordat u besluit dit te doen, maar u moet niet bang zijn voor het feit dat het moeilijk te begrijpen is; d) als u niet weet wat u ermee moet doen, kunt u dat wel doen; e) u zult dit kunnen doen.

Dit betekent dat de noot gisteren is verwijderd. Noch van duidelijk verklarende woordenboeken, noch van “betekeniswoordenboeken” (bv Brouwers 1973) of van aanschouwelijke woordenboeken (bv Craps 1950) kunnen problemen veroorzaken. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u niet ademen. Het vinden van een naam is moeilijk. Punt d) in e) wordt grotendeels buiten uitgesloten gelaten.

Zoek op de site

Zoekopdracht