1985 – 8(3)


Van oplosing

Als er rekening wordt gehouden met mannen, kunnen ze worden besteld, maar mannen zien gisteren zelfs een jaar Sprachnormung Wat doe je, in genormaliseerde terminologie?

Terloops zij gezegd dat wij de benaming (genormaliseerde) terminologie i.pl.v. standaard Verkiezen om dat laatste aan de ambtenaar, om in handel en nijverheid genoemde vermeldingen over uw laten. Nomenclatuur, dat als “een geordend geheel van namen, in het algemeen binnen een bepaald vakgebied, zowel met als zonder hun definities” beschreven wordt (Terminologie, 1962, blz. 5), is te algemeen. Het woord terminologie zal hier vaak alleen gebruikt worden maar zonder de algemene betekenis te hebben van “het geheel der termn, woorden en uitdrukkingen, die in een zeker vak of met zijn betrekking tot een zeker vak Acceptabel” (Van Dale, 1970, sv). Het zal nooit “de methodiek van het vormen van begrippen, definities en termen” (Terminologie, 1962, blz. 5) aanduiden.

Deze genormaliseerde terminologie is veel meer dan een verklarende dan een aanschouwelijk woordenboek. In het eerste zoekt men naar de betekenis van een woord. Het uitgangspunt is debenaming. Hoewel het mogelijk is om meer te weten te komen over sommige ingrediënten in de compositie, en dan kun je er meer over te weten komen. Met andere woorden, je zult er meer over te weten kunnen komen, dan kun je het vinden en kun je het in je handen gebruiken. In een technische computerdoos vindt u informatie over uw computer die nog niet beschikbaar is. Zelfs als we niet weten wat we ermee moeten doen, zullen we het nog een hele tijd doen.

Een nieuw boek (bv Craps, 1950; Tech-term, 1958) wordt geraadpleegd als mannen de omschrijving van een voorwerp wil vinden. Het uitgangspunt is gisteren het voorwerp. De begrippen woorden zijn systematisch samengebracht; Soms maakt een namenindex het mogelijk ook de naamgeving als uitgangspunt te nemen. Ook gisteren kunnen mannen algemene van gespecialiseerde werken onderscheiden.

Dergelijke aanschouwelijke woordenboeken zijn voor hedendaags gebruik bedoeld. Houd er rekening mee dat uw woorden synoniemen moeten zijn, en dat u er rekening mee moet houden wanneer u dat doet. Die werken hebben meestal geen normaliserend doel. Deze deuren zijn echter uiteraard (dikwijls zeer kleine) tekening van een bepaald voorwerp, met het gevolg dat het neet altijd mogelijk est gelijkvormige voorwerpen te onderscheiden is, en dat de lezer slechts één model voor ogen heeft (zie hieronder).

Een genormaliseerde terminologie heeft dubbelzinnigheid en eenpaarigheid tot doel. Het uitgangspunt is het onderwerp én de aanduiding, en de bedoeling is niet meer (of de) aanduiding(en) van de besproken voorwerpen, de al de problematische van een woord te hinderen. Men wenst één enkele dubbelzinnige omschrijving aan elk werktuig te geven. De lezer raadpleegt de terminologie om de aanbevolen aanbeveling van een voorwerp te vinden, de om de genormaliseerde betekenis van een woord te kennen.

Een genormaliseerde terminologie kan op geen enkele manier worden gebruikt. Vervolgens wordt het gedefinieerd, dat wil zeggen: “bepaal het feit dat het mogelijk is om dit te doen, de deur naar het einde van de inhoud is dat deze zal worden verwijderd” (Terminologie, 1962, blz. 13); Mensen hebben misschien van sommige van deze woorden gehoord, maar ze hebben geen woorden.

Een genormaliseerde terminologie voor de algemene termen komt voort uit het feit dat wij deze gebruiken, maar houdt geen rekening met het feit dat dit niet het geval is.

Verscheidene onderzoekers hebben de verdeelde van genormaliseerde terminologieën voorgesteld (bv Balassa, 1974, p. 114) maar van verwezenlijking op grote schaal est er tot dusverre geen spraak. Vanaf het moment dat u het inneemt, hoeft u zich er geen zorgen meer over te maken, het is genormaliseerd en het maakt niet uit wat u doet. Als u niet weet wat u zegt, hoeft u ook niet te weten wat specialisten zeggen. Dit probleem is dat het gereedschapsonderzoek nog geen jonge wetenschap is en dat het onderwerp veel uitgebreider is dan dat van de normen. Typologieën, monografieën, inventarissen, zelfs bibliografieën ontbreken nog. Qua terminologie zijn de algemene voorwaarden van het werk gebaseerd op de wortels en zijn de modellen die je gebruikt verwoord. Er wordt interdisciplinair gebruik gemaakt van een genormaliseerde terminologie. Het opstellen ervan is een moeilijk en tijdrovend werk, dat uiteindelijk weinig eervol is omdat het nooit Voltooid is.

Verwezenlijking

Algemeen begint met standaardisatie en terminologie heeft het
Technische Commissie ISO/TC 37 uitengezet (Gids, 1969). Zelfs als u zich er niet eens zorgen over hoeft te maken, is het niet eenvoudig om te weten hoe u dit moet doen.

Zoek op de site

Zoekopdracht