1983 – 6(4)

Een completere inventaris van deze Gallo-Romeinse gravures van slangen werd gepubliceerd door Adolphe Reinach (1911: pp. 229-234), die er ongeveer dertig opsomt: 9 zijn gevonden in het noordoosten van Frankrijk, 10 in Bourgondië, 4 in de Rhône. vallei, 4 in Ile-de-France en 3 in Aquitaine. Hij benadrukt het belang dat wordt gehecht aan de afbeelding van de slang in relatie tot de betekenis die wordt gegeven aan de ‘god’ die er soms mee wordt geassocieerd. De slang is duidelijk niet langer een attribuut van de godheid, maar een object van aanbidding op zichzelf, en A. Reinach concludeert dat het een inheemse zoölatrous sekte zou zijn die zijn figuratieve modellen alleen zou hebben geleend aan de Romeinse kolonisten, net zoals de inwoners van Sicilië en Zuid-Italië deed de Griekse kolonisten aan.

Als het daarom passend is om te onderzoeken wat de oude modellen zouden kunnen zijn geweest waaruit we misschien (?) zijn geïnspireerd, lijkt het mij aan de andere kant een illusie om koste wat het kost te willen zoeken naar een precieze thematische afstamming van een allochtone cultus de slang, een vooropgezet idee verspreidde zich vaak blindelings. Het is veel waarschijnlijker dat de contacten tussen mens en slang herhaaldelijk mythen hebben voortgebracht waarvan de analogieën eerder voortkomen uit convergentie dan uit culturele overdracht.

Ofiolatrie kan zich ook manifesteren via zeer uiteenlopende modaliteiten, zelfs in een goed gedefinieerde culturele eenheid. Gesprek van aanbidden van slang en zijn oosterse oorsprong (bijvoorbeeld Daremberg & Saglio, 1875, deel II/1, zie artikel Draco, blz. 403-414, door E. Pottier; bijvoorbeeld Carnochan & Adamson 1946) is erg naïef als we, bijvoorbeeld voor het oude Griekenland, bedenken:

– enerzijds het aantal soorten dat met zekerheid bij deze cultus betrokken is (Bodson 1981),

– aan de andere kant de verschillende modaliteiten waarin de mythe zich kon uiten:

• slang – bewaker van heilige plaatsen, soms onderwerp van voortplanting (in Epidaurus),

• bekende slang (“ Bestiae mansuetae »: zie Daremberg & Saglio, I/1: pp. 694-695),

• slang kwaadaardig symbool,

• begrafenisslang,

• slangenattribuut van verschillende goden (Mercurius, Aesculapius, Maenaden),

• slang die een godheid vertegenwoordigt, geheel (Apollo, Zeus, Persiphone), of gedeeltelijk (Medusa, Minerva),

• slang geassocieerd met een bepaald ritueel: vruchtbaarheid, waarzeggerij, enz.

Het lijkt mij daarom zinloos om te zoeken naar aanwijzingen voor culturele verschillen tussen prehistorische afbeeldingen van slangen, de slangvormige sporen van bepaalde megalithische constructies, protohistorische slangvormige gravures uit verschillende delen van de wereld, mythen die verband houden met het thema van de slang, mens-slang-associaties. , enz.
(Anonymous 1889, Morris 1965), maar dit mag de zoektocht naar eenvoudige analogieën die licht kunnen werpen op de betekenis van bepaalde documenten niet in de weg staan.

Wat de gravure van Aarlen betreft, werd ik dus getroffen door de gelijkenis die bestaat in de houding van het personage en die van de "officianten" die deelnemen aan de processies van Cocullo, in de Abruzzen, waarvan Bruno interessante foto's publiceerde (1971 ) of met de figuur van slangenbezweerders uitgegeven door Morris (1965 p.142).

Dit lijkt de geldigheid te bevestigen van de interpretatie voorgesteld door Waltzing (1911) voor wie het een slangenbezweerder zou zijn en die van Adolphe Reinach (1911) met betrekking tot het bestaan van een regionale slangencultus in het oosten van Frankrijk... de regio Trévire.

Zoek op de site

Zoekopdracht