1983 – 6(4)

HET BELGISCHE COMITÉ VOOR DE GESCHIEDENIS VAN DE WETENSCHAPPEN

Tijdens haar zitting van 27 mei 1983 in het Paleis der Academiën in Brussel bracht de Belgische Commissie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag hulde aan de nagedachtenis van haar acht vroegere voorzitters. De huidige voorzitter is professor AG Velghe van de Katholieke Universiteit Leuven en eredirecteur van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Het is nu vijftig jaar geleden dat het Comité op 10 juni 1933 werd opgericht met als doel bij te dragen tot de vooruitgang van de geschiedenis van de wetenschap in België en een officieel contact te verzekeren met de Internationale Academie voor Geschiedenis van de Wetenschappen. Er waren binnen de Koninklijke Academie van België zes voorbereidende bijeenkomsten nodig – die begonnen op 16 december 1932 – voordat er een definitief akkoord werd bereikt.

Op 1 juli 1933 en tijdens de eerste zitting van de commissie werd een statuut aangenomen. Dit statuut blijft ongewijzigd tot 25 januari 1957, toen het Comité besloot een rechtspersoon te vormen door de oprichting van een vereniging zonder winstoogmerk. In feite was het nieuwe statuut – dat op 2 februari 1957 verscheen in de Belgische instructeur – heeft op geen enkele wijze de oorspronkelijke beginselen gewijzigd waarover de oprichters van de commissie overeenstemming hadden bereikt.

De acht presidenten die professor Velghe voorgingen waren:

  1. Joseph Bidez (1867-1945) was professor aan de Rijksuniversiteit Gent, lid van de Koninklijke Academie van België, en oprichter van de Belgisch overzicht van filologie en geschiedenis. Een Hellenist die vooral de Griekse filosofie en de geschiedenis van de alchemie bestudeerde.
  2. Auguste Lameere (1865-1942) was een zoöloog, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en lid van de Koninklijke Academie van België. Zijn bijdrage aan de geschiedenis van de wetenschap houdt voornamelijk verband met de oorsprong van het evolutionisme en de werken van Darwin.
  3. Paul Ver Eecke (1867-1959), een ingenieur van de Ecole des Mines de Liège die, naast zijn carrière als ambtenaar bij de Arbeidsadministratie, de vertaling van belangrijke Griekse wiskundige teksten op zich nam.
  4. Kanunnik Adolphe Rome (1889-1971), was professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, lid van de Koninklijke Academie van België en verantwoordelijk voor de herziening Klassieke oudheid. Hij heeft vooral bijgedragen op het gebied van de geschiedenis van de Griekse wiskunde en astronomie.
  5. Marcel Florkin (1900-1979) was professor aan de Staatsuniversiteit van Luik. Naast zijn belangrijke activiteiten als biochemicus schreef hij verschillende werken over de geschiedenis van de biochemie en de geneeskunde.
  6. Joseph Mogenet (1913-1980) was professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij bestudeerde vooral de relatie tussen de Arabische en Byzantijnse astronomie.
  7. Jan Gillis (1893-1978), een scheikundige die rector was van de Rijksuniversiteit Gent en lid van de Koninklijke Academie van België. Hij heeft vooral bijgedragen aan de geschiedenis van de chemie in de 19e eeuw.
  8. Paul Brien (1894-1975) was een zoöloog, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en lid van de Koninklijke Academie van België. Zijn werk in de geschiedenis van de wetenschap is gerelateerd aan Lamarck en Darwin.

De Belgische Commissie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen is in het bijzonder verantwoordelijk voor de toekenning van de Wetenschapsgeschiedenis Prijs Dokter Frans Jonckheere, die werd opgericht door de ouders van Docteur Jonckheere ter nagedachtenis aan hun zoon. Deze driejaarlijkse prijs was bedoeld om Belgische auteurs te belonen voor werken, manuscripten, gepubliceerd en in het Frans of Nederlands, die bijdragen tot de vooruitgang van de geschiedenis van de wetenschap (de geschiedenis van de geneeskunde is uitgesloten).

De lijst met de namen van de veertig leden van de Belgische Commissie voor de Geschiedenis van de Wetenschappen werd gepubliceerd in Technologie (1982; 5 (2) : 19-20).

Zoek op de site

Zoekopdracht