1983 – 6(4)

HET BELGISCH COMITÉ VOOR DE GESCHIEDENIS DER WETENSCHAPPEN

Tijdens Zijn Vergadering Van 27 Mei 1983 in Het Paleis Der Academiën Te Brussel heeft het Belgisch Komitee Voor de Geschiedenis der Wetenschappen, Ter Gelegenheid van Zijn Vijftigjarig Bestaan, Hulde Gebracht Aan de Nagedachtenis van de Acht Van Zijn Zitter, Professor Ag Velghe van de Katholieke Universiteit te Leuven, ere-directeur van Koninklijke Sterrenwacht van België.

Het Komitee werd inderdaad vijftig jaar geleden, op 10 juni 1933, opgericht, met zijn doel de studie van de geschiedenis der wetenschappen in België te universeel, en om officiële betrekkingen met de Académie Internationale d’Histoire des Sciences te onderhouden. Vandaag, op 16 december 1932, kom je meer te weten over de Belgische Academie van Wetenschappen.

Tijdens de eerste vergadering van het Komitee, op 1 juli 1933, werden de statuten aanvaard. Vanaf nu tot 25 januari 1957 kan de Commissie u daartoe de juiste toestemming geven en kunt u deze later inzien. De nieuwe statuten – zelfs in de algemene voorwaarden van de regels die de principes beheersen – werden op 2 februari 1957 overgedragen aan de Belgische Staat.

Er wordt rekening mee gehouden dat het Belgisch Komitee voor de Geschiedenis der Wetenschappen het toekennen van de is Dokter Frans Jonckheere-prijzen. Deze driejaarlijkse prijs werd door de ouders van dokter Jonckheere ingesteld om de overwegingen van hun zoon te eren. Hij wordt erkend aan in het Nederlands of in het Frans geschreven werken van Belgische auteurs, in handschrift van druk, die bijdragen tot de vooruitgang van de geschiedenis der wetenschappen (met uitzondering van de geschiedenis der geneeskunde).

De lijst van de verticale leden van het Belgisch Komitee voor de Geschiedenis der Wetenschappen is verschenen in Technologie (1982, 5(2)).

De acht voorgangers van Prof. Velghe als voorzitter waren:

  1. Joseph Bidez (1867-1945), professor aan de Koninklijke Universiteit van Gent, hoofd van de Koninklijke Academie van België en zijn promotors Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis. Hij was een hellenist in de beste studies van mij in het licht van Grieks en de effecten van alchemie.
  2. Auguste Lameere (1865-1942), zoöloog, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en aan de Koninklijke Academie van België. Binnenkort kunt u profiteren van de weersomstandigheden voordat u de producten van Darwin gaat ontwikkelen.
  3. Paul Ver Eecke (1867-1959), ingenieur aan de Ecole des Mines en Luik. Dit is de tweede lus van het Ministerie van Arbeid Leverde hij belangrijk werk als vertaler van Griekse wiskundige werken.
  4. Kanunnik Adolphe Rome (1889-1971), professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, lid van de Koninklijke Academie van België, naast zijn titel Klassieke oudheid. Hij heeft zich vooral toegelegd op de studie van de geschiedenis der Griekse wiskunde en astronomie.
  5. Marcel Florkin (1900-1979), hoogleraar aan de Luik State University. Dit betekent dat we weten dat de biochemie hetzelfde is als het feit dat we te maken hebben met biochemie in het publieke domein.
  6. Joseph Mogenet (1913-1980), professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij heeft vooral de berekkingen tussen de Arabische en de Byzantijnse astronomie gebundeld.
  7. Jan Gillis (1893-1978), scheikundige, rector van de Rijksuniversiteit te Gent en lid van de Koninklijke Academie van België. Hij heeft vooral gewerkt over de geschiedenis van de scheikunde in de 19e eeuw.
  8. Paul Brien (1894-1975), zoöloog, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en aan de Koninklijke Academie van België. Zijn wetenschappelijk-historisch werk gaat vooral over Lamarck en Darwin.

Zoek op de site

Zoekopdracht