1983 – 6(4)

DIVERSEN

Herdenking van René-François de Sluse

In 1985 zal het derde eeuwfeest plaatsvinden van de dood van René-François de Sluse, wiskundige, natuurkundige, natuuronderzoeker, historicus, vriend en correspondent van de belangrijkste wetenschappers van Europa.

De Rijksuniversiteit van Luik heeft een Comité voor de herdenking van René-François de Sluse gevormd, onder voorzitterschap van de heer F. Jongmans, dat van plan is in 1985 een internationale conferentie over “Sluse en zijn tijden” te organiseren.

Alle informatie kan worden verkregen door contact op te nemen met de heer R. Halleux, secretaris van het Comité, Instituut voor Wiskunde, avenue des Tilleuls, 15, B-4000 Luik.

FEANI-congres van 1983

De ingenieur ontmoet geschiedenis

Degenen die (sinds 1978 in België) hebben gestreefd naar het tot stand brengen van de moeilijke maar noodzakelijke dialoog tussen ingenieurs en specialisten in de menswetenschappen waren opgetogen over de thema’s die aan bod kwamen tijdens het congres van de FEANI (Europese Federatie van Nationale Verenigingen van Ingenieurs), dat werd gehouden in Parijs van 13 tot 16 september 1983, en welke Technologie aangekondigd in de tweede levering van dit jaar. De thema's, onlosmakelijk met elkaar verbonden, waren: “Technologie: factor van culturele evolutie” en “de sociale rol van de ingenieur”.

Gebruikmakend van de sleutelconcepten van sociale rol,evolutie, vooruitgang, technologische verandering, het is in het licht van de geschiedenis dat technologie is geanalyseerd. Goed nieuws voor historici van wetenschap, technologie en industrie, die niet langer in de woestijn prediken!

De Belgische delegatie bestond uit MM. Eng. Dewez (voorzitter van het UFI), Prof. Druet (Facultés Notre-Dame de la Paix in Namen), Prof. Ir. Geysen, Ing. Gheysen, Ir. Gravy, Ir. Henrard (voorzitter van de FABI), Ing. Maroye en Ing. Vekemans (voorzitter van NUTI).

Symposium “Geschiedenis van bodem- en waterbehoud”.

De Agricultural History Society en de Soil Conservation Service kondigen een symposium aan over de geschiedenis van bodem- en waterbehoud in Columbia, Missouri, van 24 tot 26 mei 1984.

Informatie: Dr. D. Helms, SCS-USDA, PO Box 2890, Washington DC 20013, VS

Zoek op de site

Zoekopdracht