1981 – 4(4)

GEMEENSCHAPPELIJK KREDIET VAN BELGIË (1981)

Industrie in België – Twee eeuwen evolutie: 1780-1980.
Gemeentekrediet van België, Société Nationale de Crédit à l’Industrie, Brussel, 322 p., ill.

Gemeentekrediet van België en de Société Nationale de Crédit à l'Industrie organiseerden dit jaar een zeer interessante tentoonstelling in Brussel. Het werk dat wij voorstellen is bij deze gelegenheid geproduceerd door het Gemeentelijk Publicatiebureau van Crédit, dat enkele van onze meest vooraanstaande specialisten heeft samengebracht.

Het boek is niet alleen de catalogus van de tentoongestelde stukken, maar omvat ook studies die het panorama van twee eeuwen Belgische industriële geschiedenis schetsen.

We zullen daar niet de tabel vinden van de grote huidige bedrijven met hun geschiedenis en nog minder de evocatie van grote figuren zoals John Cockerill of Ernest Solvay…

De geschiedenis van de industrie omvat drie benaderingen: de technische geschiedenis, de economische geschiedenis en de sociale geschiedenis. We merken op dat het de sociale geschiedenis is die de meeste aandacht van auteurs heeft getrokken. Laten we de heer Van Der Wee citeren: De huidige onderzoeksproblemen tonen dat duidelijk aan huidige studies streven niet een puur anekdotisch of beschrijvend doel na van het industrialisatieproces in België, maar zijn fundamenteel gericht over actuele kwesties en problemen van maatschappelijk belang).

Naast de catalogus is het werk verdeeld in vier delen. De eerste presenteert de opkomst van de industriële revolutie; de tweede, van 1848 tot 1913, zag de bloei van het industriële tijdperk; de derde, van 1913 tot 1947, beschrijft de periode waarin de industriële beweging te lijden had onder de gevolgen van de twee oorlogen en de crisis van 1929; de laatste, van 1948 tot heden, onderscheidt feitelijk twee perioden: van de wederopbouw tot de Wereldtentoonstelling (1958) en van de jaren zestig tot de energiecrisis.

Onder de verzamelde studies vermelden we die van Mademoiselle Bruwier, die het begrip ‘proto-industrialisatie’ behandelt. Hoewel het ons heel interessant lijkt om de antecedenten van de Industriële Revolutie te onderzoeken en deze terug te voeren tot de 16e eeuw en zelfs tot de Middeleeuwen, mogen we de uitzonderlijke aard van deze revolutie echter niet bagatelliseren. Proto-industrialisatie is een voorafschaduwing van de Industriële Revolutie, maar verklaart deze niet.

Als deze verschillende onderzoeken, soms uitvoerig, verschillende aspecten van de Industriële Revolutie hebben behandeld, is het verrassend dat het belang van de Computerrevolutie nauwelijks is onderkend. Het uiterlijk van de computer (1948) is nauwelijks belicht. In plaats van de volledige omvang van deze tweede revolutie te meten, werd deze alleen vanuit sociaal oogpunt beschouwd, dat wil zeggen als verantwoordelijk voor het banenverlies. Het lijkt ons dat dit een bijzonder bekrompen kijk op de dingen is...

De materiaalproductie is onberispelijk. Het is de moeite waard om de overvloedige iconografie te benadrukken. Tabellen, kaarten en grafieken, met name die opgesteld door de heer Gadisseur, die waardevolle statistische gegevens samenbrengen, vergemakkelijken de benadering van het onderwerp. De presentatie van de fotodocumenten – zowel in kleur als in zwart-wit – is bijzonder zorgvuldig uitgevoerd en zal zeker gewaardeerd worden door liefhebbers van industriële archeologie.
Onder deze documenten bevinden zich talloze posters die de sociale problemen van die tijd belichten. Ten slotte is enige bibliografische informatie aan het einde van elk hoofdstuk zeer nuttig.

Meneer Dauven

 

Zoek op de site

Zoekopdracht