1980 – 3(2/3)

Wij mogen dus annemen dat de snijpasser in 1478 bekend was. Als hij nog (veel) ouder is, kan er nog geen sprake zijn van een gebrek aan informatie. Voordat de miniatur midden in de verwijderingsperiode zit, is het belangrijk om te weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de schade die de voorgaande periode heeft veroorzaakt.

Aan de andere kant van het bord hoor je misschien zelfs de verkeerde woorden. De eerste smelting is misschien Italiaans maar een andere ontdekking kan het bestaan van het werktuig duizend kilometer verder bewijzen. De veraag blijft parallel open.

Als u een trekking maakt voordat u aan uw reis begint, kunt u dit niet doen. Avegaars en fretboren bestonden maar de ze al dan neet de aanleidende werktuigen waren, di de werktuigen die de
Als je niet weet wat je zegt, kun je geen woorden horen.

Dit is echter de bron van het materiaal dat u zoekt en ook al is het gestyled door de stof van de stof. We zijn nog steeds op dit gebied, maar je weet niet wat je ermee moet doen, maar zelfs als je niet weet wat je ermee moet doen, zul je een wondermiddel in het wild kunnen vinden. Wanneer je de tijd hebt om de historische teksten te lezen, geef je deze door aan de weerwaar het materiaal al aanwezig is, het is al hetzelfde. Voor de historiciteit van de stof moet u het beste weten, u kunt meer te weten komen over de bewoording. De snijpasser illustreert dat zeer goed. Nagenoeg al de informatie die wij bezitten in verband met dat werktuig werd ons immers door geuren verdeeld.

Bibliografie

J. David, 1977. – Opmerkingen over drie oude timmermansgereedschappen: de bondax, de bisaiguë, de houweel. Ds. archeologen en kunsthistorici van Leuven 10: 162-178.

J. David, 1979. – Het middeleeuws gereedschap. Enkele problemen, in Handelingen van het genootschap voor geschiedenis gesticht onder de naamgeving Société d’Emulation te Brugge 116 : 5-26.

P. Feller & F. Tourret, 1970. – Het instrument, de dialoog tussen mens en materie. Sint-Genesius-Rode, afb. 91.

K. Karmarsch, 1860. – Handboek mechanische technologie. Leiden, op. 266.

EH Knight, 1876-1884. – Amerikaans mechanisch woordenboek. New York, s.v. Wasmachine snijder.

A. Maissen, 1943. – Werkzeuge en Arbeitsmethoden des Holzhandwerks in Romanisch Bünden. Genève-Erlenbach-Zürich (Romanica Helvetica, 17) : 142-144.

J. Podolak, 1969. – Horehronie. Cultuur een spôsob zivota ludu. Bratislava, op. 376.

JJ Prechtl, 1830-1855 – Technologische encyclopedie. Stuttgart, pl. 37.25.

RA Salaman, 1976. – Woordenboek van gereedschappen die worden gebruikt in de houtbewerking en aanverwante beroepen, ca. 1700-1970. 38.

PN Sprengel & DL Hartwig, 1778-88. Kunste en Handwerk in Tabellen. Berlijn, 1 pl. 4.

Zoek op de site

Zoekopdracht