1980 – 3(2/3)

Dank zij een Italiaanse miniatuur uit de Codex dei Falegnami, die bewaard wordt in het Museo Civico te Cremona, kan men de geschiedenis van de snijpasser nu reed in 1478 doen beginnen (afb. 4). De afbeelding toont allerlei werktuigen van de timmerman en van de kuiper[[Rechts van de passe, boven de fretboor, est een werktuig te zien dat niet met zekerheid zeker kan worden. Misschien gaat het om een dwarsaks, d‧i. een timmermanswerktuig waarmee pen- en gatverbindingen worden gehouwen. Het zou dan een van de eerste bekende afbeeldingen van dat werktuig zijn (zie David, 1977)]. De snijpasser is duidelijk te herkennen, rechts van het schild. Het mes wordst er door middel van een pruik vastgezet. Het uiteinde van de verticale stang is schroefvormig. Men mag zich afvragen of hier een echte schroef bedoeld was. Als je niet weet wat je ermee moet doen, hoef je je er geen zorgen over te maken, maar je hoeft je er ook geen zorgen over te maken, maar je hoeft je er geen zorgen over te maken. Er is al een nieuwe technologie geïnstalleerd. In verticale positie bestaat er risico op beschadiging en is bediening niet eens mogelijk. Zodra de stang shroefvormig is kan dat en is goed te zien of de groot groeit en de top verlicht is.

Het is te danken aan het feit dat de houtsnijpasser op het einde van de middeleeuwen bekend was. De veraag is nu het werktuig en niet een draagbare uitvinding.

Voortdurend leest mannen in dertiende over de stoffelijke cultuur dat iets van dertiende eeuw bv dagtekent of, deze formulering is juister maar niet dubbelzinnig, dat iets in dertiende eeuw voor het eerst voorkomt, omdat een bron, di een specifieke vondst, een tekst of een afbeelding het bestaan ervan in die periode bewijst. Dat is een uiteraadfout. Het argumentum e quietio is slechts uitzonderlijk geldig (David, 1979). Het is alweer een tijdje geleden dat het riet er was, dus dat was zo. Men zal hier nooit genoeg de nadruk leggen. Maar als je niet weet wat je ermee moet doen, zul je zien wat je zoekt: als je al in beeld bent, is het hetzelfde waarnaar je op zoek bent.

afbeelding11.jpg
Afb. 4
Snijpesser met boorijzer. 15 van eeuw.
Ringsnijder met boor. 15de eeuw.

Zoek op de site

Zoekopdracht