Het Instituut voor Fermentatie-industrieën – Institut Meurice-Chimie
De industrieel Albert Meurice was de eerste in België die een instelling voor toegepaste chemie ontwierp en bouwde: in 1892 richtte hij in Charleroi het Meurice-Chimie Instituut op, dat onderwijs verzorgt (afgestudeerden in scheikunde en technologie opleidt) en onderzoek en expertise verricht op het gebied van de industriële productie. scheikunde. In 1894 werd het Instituut overgebracht naar Elsene, in de Simonisstraat 14a.
In 1913 profiteerde het IMC van staatscontrole, de diploma's vanchemisch ingenieur (drie jaar) die het nu uitgeeft, hebben daarom een officiële sanctie. In 1914 keerde het IMC terug naar de graad van graad in de chemische wetenschappen (drie jaar), en in 1920 voegde het de titel van graad in de chemische en technologische wetenschappen toe (vier jaar).
In 1930 werd in Brussel het National Institute of Fermentation Industries opgericht, geheel onafhankelijk van het IMC. Deze particuliere instelling leidt biochemische ingenieurs, van de brouwingenieurs En frees ingenieurs.
In 1949 nam de Provincie Brabant het beheer van het INIF over en werd CERIA opgericht, het Centrum voor Onderwijs en Onderzoek in de Voedsel- en Chemische Industrie. In 1954 werd ook het Meurice-Chimie Instituut overgenomen door CERIA, en de twee instituten fuseerden tot
heet voortaan: Institute of Fermentation Industries-Institut Meurice-Chemistry (IIF-IMC).
Vanaf 1933 reikten de twee instituten afzonderlijk of samengevoegd alleen nog diploma’s van technische ingenieurs uit (met de vermelding “chemische industrie” of “biochemische industrie”). Het IIF-IMC, dat de status van hoger industrieel instituut heeft verworven, levert sinds 1977 het unieke diploma industrieel chemisch ingenieur af.