Karel de Grote en Erasmus leggen geneeskrachtige planten uit aan kinderen

_luchtfoto__c_paul_louis_bd.jpg

De mens heeft altijd naar voedsel en genezing gezocht in de plantenwereld.
De eerste geschriften over planten dateren uit de oudheid, maar het staat buiten kijf dat mensen ze sinds de prehistorie hebben gebruikt.
In de Middeleeuwen werden door monniken in eenvoudige tuinen inheemse planten gekweekt, de naam die werd gegeven aan medicijnen van plantaardige oorsprong. Tijdens de Renaissance verdiepte de kennis over planten zich, maar pas in de 19e eeuw isoleerden scheikundigen de actieve moleculen van planten en ontwikkelden ze de industriële productie van medicijnen.

089.jpg

Met behulp van experimenten en spelletjes heeft het Maison d'Erasme, in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschap, educatieve activiteiten ontwikkeld rond het gebruik van geneeskrachtige planten in de Middeleeuwen en de Renaissance.
Het eerste deel van het bezoek staat in het teken van het ontdekken van de ziektetuin van het Huis van Erasmus in Anderlecht. Verschillende leuke activiteiten stellen leerlingen in staat de bekendste planten te identificeren en meer te leren over hun therapeutische toepassingen.

Het tweede deel van de activiteit is gewijd aan de bereiding van verschillende producten op basis van gewone planten zoals weegbree, heemst of lavendel.
Tijdens deze activiteiten wordt de nadruk gelegd op de geschiedenis van deze planten en in het bijzonder hun gebruik in de Middeleeuwen en de Renaissance.

Doelgroep
Leerlingen van 9 tot en met 13 jaar, uit de laatste 3 jaar van de basisschool en de eerste twee jaar van de middelbare school.
De activiteit is transversaal en multidisciplinair en raakt aan wetenschap en geschiedenis.

De +++
- Elke leerling vertrekt met een potje zalf en siroop
- De klas vertrekt met de ter plekke geproduceerde lavendelhydrolaat

Tarief  
Vrij

Informatie
Waar: in het Maison d’Érasme, rue de Formanoir 31, 1070 Anderlecht
Duur: 9.00 tot 12.00 uur

Reservering
Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschap
Telefonisch: 02 5195612
Per email : astrolabium@astrolabium.be

Dinsdag, woensdag of donderdag, afhankelijk van beschikbaarheid.

Bijlagen

Project uitgevoerd met de steun van Innoviris en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest evenals het Paul, Suzanne, Renée Lippens Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

afbeelding2-11.jpg

Zoek op de site

Zoekopdracht