Ontdek het Museum voor Geneeskunde: de kunst van het genezen van Hippocrates tot Pasteur

De anatomie van het menselijk lichaam is al eeuwenlang mysterieus gebleven. De medische praktijk werd inderdaad sterk beïnvloed door religieuze overtuigingen; aan de andere kant voerden de wetenschappers de dissecties niet altijd zelf uit (waarbij ook het risico op infectie groot was).

In de oudheid legde Galenus de basis voor de menselijke anatomie door grote dieren, varkens en apen te ontleden. Tijdens de Renaissance, een periode waarin geleerden ernaar streefden de geschriften van de Ouden te herontdekken, bracht Vesalius een revolutie teweeg in de anatomie door zijn nieuwe praktijk van dissectie van het menselijk lichaam en zijn geschriften, zoals de beroemde Humani Corporis Fabrica waarvan de illustraties zeer gedetailleerd zijn.

Het Museum voor Geneeskunde biedt, in samenwerking met het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen (CNHS), een animatie gericht op de geschiedenis van de geneeskunde, van de oudheid tot de hedendaagse tijd en de ontdekking van het menselijk lichaam.

De animatie duurt 2 uur en is als volgt opgebouwd:
- Ontdekking van de grote zaal van het Geneeskundemuseum. Verschillende leuke activiteiten stellen leerlingen in staat de medische instrumenten die destijds werden gebruikt, evenals belangrijke figuren uit de geschiedenis van de geneeskunde, te identificeren.


- Ontdekking van de anatomie van het menselijk lichaam dankzij educatief materiaal en enkele experimenten met medische praktijken uit het verleden.


Doelstellingen van het bezoek:

  • Ken de belangrijke fasen in de geschiedenis van de geneeskunde
  • Ontdek de anatomie van het menselijk lichaam
  • De bloedcirculatie begrijpen en detecteren in uw eigen lichaam

  • Activiteiten
  • Leuke rondleiding door het museum langs de belangrijkste fasen in de geschiedenis van de geneeskunde, van de oudheid tot de hedendaagse tijd
  • Games om belangrijke instrumenten en wetenschappers te lokaliseren
  • Ontdekking van het menselijk lichaam met behulp van anatomische modellen
  • Met behulp van een stethoscoop
  • Microscopische observaties

Bruikbare informatie

Doelgroep
Kinderen van 9 tot en met 12 jaar, uit de laatste 2 jaar van de basisschool en het eerste jaar van de middelbare school.
De activiteit is transversaal en multidisciplinair en raakt aan wetenschap en geschiedenis.
Tarief 
 
VRIJ

Inbegrepen: een geïllustreerde gids voor studenten wordt aan alle deelnemers aangeboden.
Of ?
in het Geneeskundemuseum, Campus Erasmus, Lennikroute 808 tot 1070 Anderlecht
Duur : 2 uur tussen 9.30 en 12.30 uur

Reserveringen en informatie: van het Nationaal Centrum voor de Geschiedenis van de Wetenschap op astrolabium@astrolabium.be

Zoek op de site

Zoekopdracht