De geneeskrachtige plantentuin van Karel de Grote tot Erasmus

De kunst van het genezen met planten van de middeleeuwen tot de renaissance

In 2013 bezochten leerlingen van twee middelbare klassen 4 van het Athénée Bracops Lambert in Anderlecht en het Institut Notre Dame de Lourdes in Laken verschillende musea die verband hielden met de geschiedenis van de geneeskunde en de farmacopee:

– het Huis van Erasmus en zijn geneeskrachtige plantentuin in Anderlecht
– het Museum voor Geneeskrachtige Planten en Farmacie van de ULB
– de Koninklijke Bibliotheek van België
– Ziekenhuis Notre Dame à la Rose in Lessen.

Naar aanleiding van deze bezoeken deden zij onderzoek naar het gebruik van geneeskrachtige planten in de Middeleeuwen en de Renaissance en maakten zij een website en een korte gids voor de tuin van het Huis van Erasmus. De meeste illustraties zijn afkomstig uit 16e-eeuwse werken uit de Koninklijke Bibliotheek van België.

Het project De geneeskrachtige plantentuin van Karel de Grote tot Erasmus: De kunst van het genezen met planten van de middeleeuwen tot de renaissance werd officieel gesloten op 6 februari 2014.
Een website over geneeskrachtige planten in de middeleeuwen en de renaissance is toegankelijk op het volgende adres: https://www.astrolabium.be/erasme

Daarnaast wordt er een korte gids over geneeskrachtige planten aangeboden aan alle jonge bezoekers (van 8 tot 13 jaar) van de Huis van Erasmus in Anderlecht.

U kunt de gids hier downloaden: Ontdek de tuin der ziekten met Erasmus

Zoek op de site

Zoekopdracht