1989 – 12(2)

PICCIOTTO, Edgard
Geochemicus, universitair hoofddocent en directeur van het departement nucleaire geologie en geochemie van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn opmerkelijke werk betreft radioactieve en stabiele isotopen in de natuur, evenals hun toepassingen in de oceanografie, geologie en glaciologie, met name de Antarctische glaciologie. Hij nam deel aan de Belgische Antarctische expeditie 1957-1958.

PINKUS, Alexandre (1891-1945)
Chemicus. Geboren in Warschau, hoogleraar analytische chemie aan de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit van Brussel. Stierf in de handen van de Gestapo; hierdoor werden de experimentnotitieboekjes en het manuscript, dat tien jaar werk vertegenwoordigde, vernietigd.

ROSENFELD, Léon
Natuurkundige en wetenschapshistoricus. Geassocieerd lid van de Koninklijke Academie van België. In het eerste deel van ons hoofdstuk spraken we over de carrière van deze eminente geleerde; het vond vrijwel geheel in het buitenland plaats. Winnaar van de Francqui-prijs (1949) voor “de hoge wetenschappelijke reikwijdte [van zijn] werk in de theoretische natuurkunde…, en vooral [voor] de fundamentele aard van zijn onderzoek naar de kwantumtheorie van materie en straling, en naar nucleaire krachten …” Wetenschappelijk directeur van het Hoge Energie Laboratorium van het Interuniversitair Instituut voor Nucleaire Wetenschappen.

SWINGS, Pol
Astrofysicus, professor aan de Universiteit van Luik, lid van de Koninklijke Academie van België, correspondent en vervolgens buitenlandse medewerker van de Academie van Wetenschappen van het Institut de France. Vice-president en vervolgens president van de Internationale Astronomische Unie. Maakte het Instituut voor Astrofysica van het Cointe Observatorium tot een belangrijk centrum dat zich toelegde op stellaire en komeetspectroscopie. Als leider van het grootste talent inspireerde hij een hele school onderzoekers. Winnaar van de Francqui-prijs (1948): vanwege “de beheersing die hij verwierf in de spectroscopie, vooral in de studie van moleculaire spectra en de spectra van sterk geïoniseerde atomen, [voor] de nieuwheid en het belang van de resultaten die hij verwierf bij de studie hiervan spectra uitgezonden door verschillende typen sterren, door kometen en door interstellaire materie...' Dokter h‧c. van de universiteiten van Aix-Marseille en Bordeaux.

TIETEN, Jacques
Internationaal gerenommeerd wiskundige. Achtereenvolgens hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en vervolgens aan de Universiteit van Bonn. Winnaar van de Louis Empain Interfacultaire Wetenschappelijke Prijs (1955), de Wettrems-prijs (1958); uitgenodigd als tijdelijk lid van het Institute for Advanced Study in Princeton (1951-52 en 1963) en van het Institut des Hautes Etudes Scientifiques in Parijs (1960, 1961, 1962, 1964); gastspreker op het 14e Internationale Congres voor Wiskundigen (Stockholm, 1962). Zijn werk betreft de axiomatische grondslagen van verschillende geometrieën, met name via groepentheorie; de problemen van de classificatie van homogene ruimtes, de studie van bepaalde klassen van eenvoudige groepen, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van homogene ruimtes en bepaalde incidentiegeometrieën die voor dit doel zijn geïntroduceerd; ten slotte zijn we hem de ontdekking verschuldigd van nieuwe klassen van eenvoudige eindige groepen.

VAN HOVE, Léon
Natuurkundige. In het eerste deel van ons artikel spraken we over de reden waarom de wetenschappelijke carrière van deze eminente wetenschapper in het buitenland plaatsvond; Momenteel is hij directeur van de afdeling Theoretische Studies van het European Nuclear Research Centre (CERN) in Genève. Geassocieerd lid van de Koninklijke Academie van België. Winnaar van de Francqui-prijs (1958): vanwege de fundamentele aard van zijn bijdragen “aan de grote problemen van de moderne theoretische natuurkunde, de theorie van kernkrachten, de kwantumveldentheorie, het kwantumprobleem van systemen van een groot aantal deeltjes en de statistische mechanica … Op elk van deze gebieden introduceerde hij nieuwe methoden die werden gekenmerkt door een grote wiskundige nauwkeurigheid, gecombineerd met een diepgaande analyse van het fysieke aspect van de bestudeerde verschijnselen…’

BIBLIOGRAFIE

Ons artikel “Fysische en wiskundige wetenschappen (in België), gisteren en vandaag”, in de Grote encyclopedie van België en Congo. Deel 2, Brussel, Redactie, 1952, pp. 633-651, 12 afb., eindigt met een bibliografie van de geschiedenis van de wetenschap in België tot 1951. Wij willen de lezer daarheen verwijzen en beperken ons tot het vermelden van publicaties die vanaf 1952 verschenen zijn.
J. Pelseneer: “Brussel en de wetenschappen” (De mooie uren van Brussel, 1 deel, Elsevier, 1952; pp. 347-360; 4 pl., 18 afb.). – J. Pelseneer: “De Reformatie” en de vooruitgang van de wetenschap in België in de 16e eeuw”, in Wetenschap, geneeskunde en geschiedenis. Essays over de evolutie van het wetenschappelijk denken en de medische praktijk, geschreven ter ere van Charles Singer. Oxford University Press, vol.I, pp. 280-284; 1953. -J. Pelseneer: “De vervolgingen van wetenschappers in België” (Le Flambeau 37e ann., 1954, nr. 6, pp, 636-651).-J. Pelseneer: “Aan de zijlijn van de Chasles-affaire” (Le Flambeau, 38e ann., 1955, nr. 3, pp. 311-318). -J. Pelseneer: “De Reformatie van de 16e eeuw aan de oorsprong van de moderne wetenschap” (Science in the 16th Century. Internationale conferentie van Rogaumont, 1-4 juli 1957. 1 vol., Hermann, Parijs, 1960; pp.151-168) , – J. Pelseneer: “Samenvattende catalogus van manuscripten uit de Léo Errera-collectie van de Universiteit van Brussel” (Bull. de la Soc. R. de Botanique de Belg., t.92, fasc.1 en 2, juni 1960 ; blz. 269-270). -Vijftigste verjaardag van de Eerste Solvay Natuurkunderaad, 1911-1961, Brussel (Solvay International Physics Institute). -Vijftigste verjaardag van het Internationaal Instituut voor Chemie opgericht door Ernest Solvay, 1913-1963, Brussel (Solvay International Institute of Chemistry). Deze twee luxe albums, die we hebben uitgegeven zonder de naam van de auteur, zijn gebaseerd op onze geschiedenis van de Solvay International Institutes of Physics and Chemistry, vanaf hun oprichting tot aan de Tweede Wereldoorlog, die ongepubliceerd is gebleven en waarvan een getypte kopie is gedeponeerd in de centrale bibliotheek van de Vrije Universiteit Brussel. -Francqui Foundation, 1932-1962, dertig jaar activiteit (1 vol., 151 pp. Brussel; z‧d.). -Belgische Federatie van Wetenschappelijke Verenigingen. De wetenschappelijke beweging in België (1960-1963). III.; reeks tune-ups; de instructies zijn vaak uitstekend, maar geen volgorde. -Nationale Raad voor Wetenschapsbeleid. Jaarverslag (Het 4e Jaarverslag betreft het jaar 1963).

Zoek op de site

Zoekopdracht