1988 – 11(3/4)


Laten we ons voorbereiden op een ongelukkig persoon, wiens zwakheden hem naar Bourbonne zullen leiden, een pagina die voor hem nuttig kan zijn.

A) DE STAD EN HET LAND BOURBONNE

Bourbonne bevindt zich op de achtergrond. Degenen die er vanuit Parijs naartoe gaan, zien het alleen door het uiteinde van de parochieklokkentoren die boven de bergen uitsteekt, twintig keer verschijnt en verdwijnt, de reiziger misleidt over de afstand en hem laat opgeven aan de duivel.

Bourbonne werd in 1717 bijna volledig afgebrand. Het kasteel, waarvan de ruïnes, 's avonds gezien vanaf de hoogte van de priorij, een nogal schilderachtig effect creëren, werd gebouwd op de overblijfselen van een oude tempel gewijd aan de god Orvon en de godin Orvone. .

Op een van de bastions van dit kasteel, gebouwd in de derde eeuw onder Théodebert en Thierry, en genaamd Vervona, bevond zich een steen van zestig centimeter hoog en vijftien centimeter breed, met de volgende inscriptie, nauwkeuriger genomen dan niet wordt aangetroffen in andere auteurs.

ORVONI. T
MONAE. C. AI
TINIVS. OF
MANVS. IN
G.PRO. SALV
E. COCILLAE
DRAAD. EX. VOTO

De karakters van deze inscriptie stammen uit de derde eeuw; dus deze wateren zijn al minstens vijftienhonderd jaar bekend.

De god van de fontein heette Orvon, Vervon, Vorvon, Borvon, de zwakke letter V veranderde in de sterke B. Dit is de algemene gang van talen; zwakke medeklinkers worden sterk; vaker worden sterke woorden zwak en verdwijnen ze vanaf het begin van woorden, zo spaarzaam zijn we met pijn in gewone dingen.
Er zijn op verschillende plaatsen thermale wateren die de namen Bourbon of Bourbonne dragen, zoals Bourbonne-les-Bains, Bourbonne-les-Boues, Bourbon-Lancy, Bourbon-l'Archambault, l'Abbaye de Boulbon of Bourbonne op Arige, Boulbon of Bourbon in de Provence. Misschien zouden we door te zoeken warm water vinden op plaatsen die er geen hebben en die dezelfde naam hebben. Hieruit blijkt dat het de wateren waren die deze plaatsen hun naam gaven. Maar hoe ? Hier is het:
Berv, overv, orv, ourv, betekent in het Neder-Bretons of Keltisch, Slavisch, koken. Tom betekent heet. Ona betekent fontein. De vertaling van de inscriptie is daarom:
Toegewijd aan Orvon, of kokend; en in Tomona, hete fontein. Caius Jatinius in Gallië voor de redding van zijn dochter Cocila.
Het is niet moeilijk voor te stellen hoe Borvoni werd gemaakt van Borboni, Bourbon en Bourbonne.

Aan het einde van de rue Vellonne of Bellonne kunnen we de overblijfselen van een Romeinse weg zien. Het is het begin van een oude weg van Bourbonne naar Langres. Deze weg loopt door het bos.

Ik zeg niets over de graven die tijdens opgravingen zijn gevonden; Uit de navraag die ik deed, kwam het mij voor dat ze leeg waren, en dat er noch graflampen, noch medailles, noch wapens, noch tekens van waardigheid waren.

Ik zwijg ook over Romeinse medailles of munten. Degenen die nieuwsgierig zijn om ze te zien, kunnen contact opnemen met de dokter Chevalier van Langres of zijn broer de kanunnik, die er een vrij groot aantal heeft.

Zoek op de site

Zoekopdracht