1988 – 11(3/4)

DIDEROT EN THERMALISME, OP REIS NAAR LANGRES EN BOURBONNE

Jean LECOMTE
Lid van de Koninklijke Academie van België
Lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België

Overzicht

Tijdens een reis naar Bourbonne-les-Bains in 1770 analyseerde Diderot met een opmerkelijk objectieve geest wat de thermale wateren van de stad waren en welke therapie ervan kon worden verwacht. Wat uit zijn bevindingen naar voren komt, is een zeer moderne visie op hydrotherapie, waarbij de samenstelling en temperatuur van het water noodzakelijkerwijs verband houden met psychologische factoren als verandering van omgeving en ontspanning. We vinden dus de thema's die Diderot dierbaar zijn, in het bijzonder een monistische opvatting van ziekte.

Samenvatting

Diderot bezocht Bourbonne-les-Bains in 1770. Hij had de gelegenheid om de natuur van het warme mineraalwater van de stad te studeren. De merkingen van Diderot over hun therapeutische activiteiten zijn volledig modern. Hij sluit een psychosomatische af die betrokken is bij hydrotherapie, met een overdaad aan monische aspecten van de pathologie.

Abstract

Diderot analyseerde in 1770, toen hij naar Bourbonne-les-Bains reisde, een klein stadje in de buurt van Langres dat beroemd is om zijn hete mineraalwater, de samenstelling van dit water en hun therapeutische activiteiten. De bevindingen van Diderot zijn volkomen modern omdat ze enkele goede therapeutische resultaten toeschrijven aan de eigenschappen van de waterbestanddelen en aan psychologische factoren. Er is dus sprake van een monistische opvatting van de menselijke natuur en pathologie.

In augustus 1770 verliet Diderot (1713-1784) Parijs om naar Langres te gaan, waar hij enkele familiezaken moest regelen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om in Bourbonne te verblijven, ongeveer veertig kilometer van Langres, waar twee van zijn vrienden water haalden: Madame de Meaux en Madame de Prunevaux. Dit verblijf is voor Diderot een gelegenheid om een kort verhaal te schrijven: Uitstapje naar Langres en Bourbonne, algemeen beschouwd als een klein werk.

Diderot brengt, door ze te vermengen, de meditaties terug die in hem zijn geïnspireerd door de herinneringen aan zijn jeugd en de figuur van zijn vader, evenals de observaties die hij zorgvuldig heeft genoteerd over de stad, de wateren en de kuren van Bourbonne. Het is dit laatste dat we willen analyseren door ze te vergelijken met onze huidige opvattingen op het gebied van medische hydrotherapie.

Werkwijze

Uit de originele tekst van Reis, hebben we verwijderd wat alleen het verblijf in Bourbonne betreft. We hebben dus een reeks paragrafen verkregen, oorspronkelijk gescheiden, maar die we hebben gegroepeerd in de volgorde die is die van het prospectus dat vandaag is gepubliceerd door het VVV-kantoor van Bourbonne, nu Bourbonne-les-Bains (Haute-Marne).

Deze groepering is als volgt georganiseerd: de stad en het land Bourbonne; water; geneest; indicaties; het verblijf; enkele gedachten over thermische geneeskunde in het algemeen. Deze set, geheel van de hand van Diderot, heeft – in onze ogen – het voordeel dat het een coherenter beeld biedt van zijn denken op het gebied van hydrotherapie.

Bourbonne, gezien door Diderot

Zoek op de site

Zoekopdracht