1987 – 10(2/3/4)

De zaken moeten echter genuanceerd worden. Zo maken de smederijen in de Rognon-vallei, in de Haute-Marne, met name tussen Is-en-Bassigny en Bourdons-sur-Rognon gebruik van hydraulische wielen, maar in dezelfde vallei bevinden zich in werkelijkheid tien tot vijftien werkplaatsen van bestekmakers. kilometer van de loop van de Rognon. We hebben in dit geval negen dorpen voor de 19e eeuw gelokaliseerd. Bovendien lost het bestaan van een rivier niet alles op, als het gaat om binnenlandse en landelijke ambachten. Naast het probleem van de watervoorziening, is het noodzakelijk om rekening te houden met de complexiteit en kosten van een hydraulisch wiel, en met het metselwerk dat nodig is voor de installatie ervan. Het kruk- of hondenwiel is eenvoudiger te installeren en zelfs eenvoudiger te vervaardigen.

Zo spreekt bijvoorbeeld Jean-François Hirsch in zijn Messenmaker van een vakman die “…hij tevreden zal zijn als hij het “eekhoornwiel” dat aan zijn slijpsteen is bevestigd, met een eenvoudige hond kan bewegen”. En deze manier om de trommel van de molensteen aan te drijven zal bestaan in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe drijvende krachten “aangezien we deze aan het begin van deze eeuw nog in de Haute-Marne of Poitou in actie konden zien”.

De Woordenboek van kunst en productie de Laboulaye, reeds aangehaald, vermeldt met betrekking tot de middelen die gebruikt worden door messenmakers ook hondenwielen. Tenslotte een tekening uit 1895, gemaakt naar een foto, die voorkomt in het werk van Camille Page Bestek toont de indeling van een werkplaats in Mandres, ten noorden van Nogent-en-Bassigny, een werkplaats waar mijn molensteen nauwkeurig wordt verplaatst door een hondenwiel. Wiel vergelijkbaar met het wiel dat een bestekwerkplaats in Châtelleraut uitrust, opnieuw samengesteld voor de Wereldtentoonstelling.

Deze twee documenten hebben betrekking op de twee geografische centra van de bestekactiviteit die juist door J.-F. Aan de ene kant het plateau van Langres, de Bassigny en in het bijzonder de Rognon-vallei, aan de andere kant de Clain-vallei en de vlaktes van Haut Poitou, een doorgangsplaats voor metgezellen die richting Bordeaux en Nantes gaan.

In Bassigny ging de ambachtelijke activiteit van bestekmakers door tot het begin van de 20e eeuw. In een niet-gepubliceerd document vertelt de meester-kotenmaker Favard, oorspronkelijk uit Forcey, de heldendaden van de hond Turco die rond 1919 ronddraaide in het stuur van de "fabriek" van zijn grootvader van moederskant Ludovic, bekend als de messenmaker Lovic Moussu in Donnemarie. En rond de jaren dertig en veertig kon Roger Lecotté, de eminente etnoloog, nog steeds een hondenwiel zien in Bourdons-sur-Rognon, bij het huis van een ambachtelijke messenmaker. Een paar kilometer verderop, in Millières, een ander wiel, bestuurd door Pirame, de laatste hond van het echtpaar Voillemin. De eigenaren stopten met draaien in 1939, kort voor de oorlog, en dit wiel bestaat nog steeds.

4. Het wiel en de wielen

Het gebruik van hout als constructiemateriaal voor de wielen heeft het behoud ervan in de loop van de tijd niet vergemakkelijkt. Degenen die nog steeds bestaan, zijn vrij recent of zelfs opnieuw samengesteld. Het is daarom vooral aan de hand van tekeningen en gravures dat we kunnen proberen een samenvattende classificatie van hondenwielen vast te stellen. Gelukkig, en dit vereenvoudigt deze taak, zijn de meest bekende toepassingsgebieden van stroomgeneratoren voor dieren beperkt tot zuivelproducten, het maken van nagels en bestek. Elk van deze gebieden komt overeen met een bepaald type wiel, dat het resultaat is van de aanpassing van dit proces aan de specifieke behoeften van elk van deze toepassingen.

De wielen die in zuivelfabrieken worden gebruikt voor het karnen, kunnen nauwelijks grote en dus zware karnen aandrijven. Aan de andere kant kunnen ze worden aangepast aan karnen met oscillerende kloppers. In De boodschapper (“Verkündiger”) weekblad voor “onderwijs, uitleg en amusement”, uitgegeven in Neurenberg, vinden we in 1798 de beschrijving van een wiel dat in Nederland en in bepaalde Nederlandse provincies werd gebruikt om karnen te laten draaien. Dankzij dit document weten we dat het ontwerp van deze wielen afgeleid is van dat van door mannen aangedreven lieren. En in feite overschrijdt de diameter al de lengte van een man (acht voet, of meer dan twee en een halve meter) bij een velgbreedte van ongeveer vijfenzestig centimeter (twee voet). De hond moest zich daar op zijn gemak voelen ook al was hij "groot en sterk" gekozen uit "de slagershonden" (!!!) Om hem te dwingen constant vooruit te gaan werd hij vastgemaakt aan een riem zodat deze in de lijn blijft hangen geval van een sluiting. Het wiel, gemaakt van dunne sparrenplanken, was voorzien van treden op de rand, waardoor de poten van het dier goede grip kregen. De klopper was verbonden met een oscillerende staaf die werd neergelaten door pennen die rond de rand waren aangebracht. Wat de hond betreft, er wordt gezegd dat hij vrij goed aan zijn taak gewend raakte, de beloning stimuleerde, zijn eten toen hij uit het wiel kwam, na enkele uren werken; wij komen er op terug. Dit gebruik van honden die (boter)karnen bedienen, wordt voor Noord-Frankrijk ook gerapporteerd door de heer H. Raulin, ere-onderzoeksprofessor bij de CNRS

De afmetingen van de wielen die door nagelmakers worden gebruikt, zijn over het algemeen kleiner. Hun diameter, in de orde van anderhalve meter, is zelden groter dan twee meter. Deze wielen hebben volgens de beschikbare documenten vier spaken. Een zwengel, bevestigd aan de as, regelt de beweging, via een staaf of een touw, van een draaibare balk die is verbonden met de balg van de smidse. Door de grootte van het wiel maakt de positie van de slinger ten opzichte van de grond het mogelijk om de installatie handmatig te starten om zo nodig de hond te ontlasten in de inspanning die hij moet leveren om de rotatie van het wiel op gang te brengen. Deze zelfde zwengel kan worden gebruikt om de smederij te bedienen in geval van een diermislukking. Zelfs perfect getrainde honden kunnen tijdens perioden van hitte – hitte of waanzin – abrupt hun werk verlaten, waarbij ze het plezier van de beloning of het gevaar van straf vergeten.

Zoek op de site

Zoekopdracht