1986 – 9(3)

Maar hebben we het idee om Parijs te verlaten en naar Luik te gaan? In die tijd, en de situatie is vandaag de dag niet zo anders, voedde ijverige wetenschappelijke activiteit de mens nauwelijks; daarvoor was doorgaans de steun nodig van een of andere hoogleraarpositie, bij voorkeur in het hoger onderwijs. Dit is helaas waar het probleem ligt. Niet dat het Catalaans onderwijstalent nietig of twijfelachtig was, integendeel, en ik zal hiervan later het bewijs leveren. Maar nauwelijks vanaf zijn kindertijd toonde hij vrij geavanceerde republikeinse overtuigingen, waarvan het effect op een carrière als hoogleraar onder het bewind van Louis-Philippe gemakkelijk voorstelbaar is. In 1848, toen de republiek van zijn dromen arriveerde, was Catalan nog docent aan de Ecole Polytechnique, waaraan onmiddellijk de titel van examinator werd toegevoegd. Maar naast zijn revolutionaire ideaal cultiveerde hij angstvallig een heel karakter tot op het punt van koppigheid. Op een mooie dag in 1850, op de hoogte gebracht van de nieuwe verplichting om regelmatig de lezingen van de titulair hoogleraar beschrijvende meetkunde bij te wonen, weigerde hij botweg, onder verwijzing naar de beste redenen ter wereld, waarna de Republikeinse regering hem net zo goed ontsloeg. De genadeslag zou hem worden toegebracht door de machtsovername door Napoleon III. Na 2 december 1851 deed Catalaan niet alsof hij de eed van trouw aan het nieuwe regime aflegde en werden zijn onderwijstaken aan het Lycée Saint-Louis en het Lycée Charlemagne ingetrokken.
Nu hij is gedegradeerd naar particuliere middelbare scholen, leeft hij nog steeds, in opperste verfijning, een van hen gedwongen te sluiten door de verfraaiingswerken van Parijs, onder prefect Haussmann. Zo kwijnde hij treurig weg toen hij in 1865 een aanbod kreeg van de Universiteit van Luik. De affaire verliep zo soepel dat hij een paar dagen later hoogleraar wiskundige analyse en waarschijnlijkheid werd.

Hoewel het politieke regime van zijn adoptieland verre van zijn ideaal bleef, had Catalaan de wijsheid om het te verdragen en het af en toe op een voordelige manier te vergelijken met dat van Frankrijk. Met wat meer terughoudendheid bij het tonen van zijn overtuigingen verloor hij zijn voormalige kameraden in de strijd niet uit het oog, van wie sommigen, zoals Freycinet en Lazare Carnot, na de val van het rijk ministeriële functies uitoefenden.

Van het conflict dat Frankrijk tussen juli 1870 en mei 1871 schokte, was Catalaan een bevoorrechte toeschouwer, vanwege het nieuws dat hij ontving van zijn correspondenten van beide soorten, wetenschappers en politici. Hoewel het grootste deel van deze informatie ons niet veel meer vertelt, onthullen twee afleveringen toch nieuwe feiten. Laten we beginnen met degene met een aerostaat.


Onder de brieven die Catalaan in het jaar van schande 1870 ontving, bevat de brief met nummer 378 (in de classificatie van Hoyoux, 1974) de volgende tekst, haastig op zes pagina's gekrabbeld:

Mijn lieve meester,

Neemt u mij niet kwalijk dat ik u niet in Luik heb bezocht, maar dat was voor mij volstrekt onmogelijk omdat ik onverwijld naar Engeland moest vertrekken, waar ik momenteel nog steeds ben. Ik ben een grote luchtvaartoperatie aan het voorbereiden om te proberen terug te keren naar Parijs door gebruik te maken van de luchtstromingen. Ik heb de grote Coxwell-ballon gekocht en ga naar Lille, waar ik maandag om 8 uur zal aankomen. Van daaruit ga ik naar het station dat mij het meest gunstig lijkt om te wachten op de noordoostelijke wind en mezelf weer in de lucht te lanceren. atmosfeer. Heeft u goed contact met de heer Quetelet, de directeur van de Brusselse Sterrenwacht, en kunt u hem vragen of hij mij wil helpen met zijn advies? Misschien heeft u aan de Universiteit van Luik een collega die mij deze dienst kan verlenen. Ik hoef je niet te vertellen dat dit een volledig patriottische poging is. De eventuele overtollige middelen zullen worden gebruikt om de belangen van de republiek te dienen, en ik zal geen andere vergoeding ontvangen dan de strikt noodzakelijke kosten. De grootste moeilijkheid is om snel precies de plaats op het aardoppervlak te herkennen waar de verticaal van de aerostaat valt. Hiervoor heb je goede kaarten nodig die je vooraf hebt bestudeerd en waarop je de opmerkelijke punten, rivieren, bruggen, spoorwegen etc., etc. hebt genoteerd. Je hebt ook een uitstekende verrekijker nodig met een zeer hoog vergrotingsvermogen. Ik denk dat twee aan elkaar gekoppelde astronomische telescopen een uitstekend effect zouden hebben, en dat het ongemak van het omvallen van de objecten vrij onbeduidend zou zijn bij het zoeken naar de oriëntatiepunten die essentieel zijn voor het succes van mijn expeditie. Ik ben niet van plan om enig voortstuwingsmiddel te gebruiken en vestig al mijn hoop op pure en eenvoudige luchtvaart en meteorologie. Als u mij kunt helpen met uw advies, zal ik uw mening met het grootste plezier en de grootste dankbaarheid ontvangen. Kunt u namens mij het verzoek bij Quetelet indienen? Ik ben van plan om 's ochtends te vertrekken op een heldere, koude dag zonder bewolking, of met zeer hoge bewolking voorbij de laag die ik wil doordringen. Ik geloof dat u mij nog steeds in Engeland kunt antwoorden, maar als het twee of drie dagen duurt om uw antwoord te schrijven, is het beter om het naar mij te sturen, Poste Restante in Lille, waar mijn hoofdkantoor zal zijn. Ik heb geen direct nieuws van mijn broers, die niet weten waar ik ben, maar ik weet uit de kranten dat ze niet zijn vermoord tijdens de laatste uitstapjes. Mijn groeten aan mevrouw.
Lang leve de Universele Republiek.

Zoek op de site

Zoekopdracht