1986 – 9(3)

IN MEMORIAM PROF. DR. ALBERT VELGHE

Paul BOCKSTAELE

Op 27 oktober Jl. overlead te Mariakerke (Gent) Dr. Albert Velghe, emeritus hoogleraar en eredirecteur van de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Professor Albert G. Velghe werd op 22 september 1916 te Gent geboren. Hij studente wiskunde aan de Universiteit van zijn geboortestad, waar hij in 1945 promoveerde tot doctor in de wetenschappen. Zijn interesse, mede bepaald von zijn leermeester prof. HL Vanderlinden, gaat naar de sterrenkunde.

Van 1942 was hij verbonden aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, eerst als assistent, daarna als sterrenkundige en sinds 1963 als directeur. Ondertussen heeft hij in 1951 te Leuven de titel van geaggregeerde van het hoger onderwijs met een verhandeling “Over de bepaling van afstanden, uitgestrektheden en absorpties van melkwegwolken”. Tussen 1952 en 1960 was hij grotendeels werkzaam als leraar wiskunde, eerst aan het Regina Caeli Lyceum te Dilbeek, daarna aan het OL Vrouw ten Doorn Instituut te Eeklo.

In 1960 zijn we geboren om student te zijn aan de Katholieke Universiteit Leuven en later om les te krijgen. Aan de studenten van de licentie wiskunde onderwees hij stellaire statistiek en besprak met hen problemen over de structuur van het melkwegstelsel. Als astronoom wendde hij vooral fotometrische technieken aan om kleuren en helderheden van sterren en de galaxie te palen. Said, gegevens te verzamelen over de distributie van interstellair materieel.

Om zijn verdiensten als astronoom werd hij in 1960 uitgeroepen tot lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Ook in het buitenland verwierf Prof. Velghe bekendheid, om als directeur in 1960-1961 van het Boyden Observatorium in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Hij was lid van verschillende buitenlandse academies en van internationale astronomische verenigingen.

In aspect van prof. De activiteit van Velghe bestaat al geruime tijd, maar voor ons is dit in België nog niet mogelijk.

Zelf schreef hij een paar bijdragen in verband met de geschiedenis van de astronomie, maar hij zou allerminst doorgaan als een historicus van de wetenschappen. Open het om in handen van anderen te komen en je ziet Kennis op dit gebied. De geschiedenis van onze publicaties beperkt zich niet tot publicaties, maar we hoeven ons er geen zorgen over te maken dat deze door de uitgevers worden georganiseerd.

Vooral en de Koninklijke Academie voor Wetenschappen als voorzitter van de Bestendige Commissie voor de Geschiedenis der wetenschappen heeft hij het historisch onderzoek gestimuleerd en geïnspireerd. Ook het Belgisch Komitee voor de Geschiedenis der Wetenschappen verdiend en Prof. Houd er rekening mee dat dit niet het geval is.

U kunt meer te weten komen over onze geschiedenis in België. Nu kun je zien dat dit een grote vergissing is. Laten wij hem dankbaar gedenken.

Zoek op de site

Zoekopdracht