1984 – 7(2)

In hetzelfde jaar 1883 richtte Georges Montefiore het Elektrotechnisch Instituut in Luik op, dat in feite “de eerste elektrotechnische school op universitair niveau ter wereld»(Gaier, 1981). Het diploma elektrotechniek wordt gecreëerd: het kan door houders van een ingenieursdiploma worden behaald via een jaar aanvullende studies.

Op 10 april 1890 reorganiseerde een wet de studies burgerlijk ingenieur: de duur van de studies werd verlengd tot 5 jaar, het voorrecht dat Gent en Luik genoten bij de rekrutering van ingenieurs voor bruggen, wegen en mijnen werd afgeschaft, de bijzondere scholen werden ‘faculteiten van toegepaste wetenschappen".

Afb.4. – Facsimile van de omslag (14 x 22,5) van het eerste nummer van het Bulletin van de Vereniging van Militaire Ingenieurs.


Aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden, met de vooruitgang op het gebied van technologie en industrie, verschillende technische scholen opgericht, doorgaans gebouwd naar het model van de Franse kunst- en ambachtsscholen.

Laten we bijvoorbeeld het Polytechnisch Instituut noemen, opgericht in 1892 door de stad Luik, dat diploma's van industrieel ingenieur zal uitreiken.

In 1894 richtte de stad Verviers een Hogere Textielschool op die ingenieurs in de textielindustrie zou opleiden.

Toen de technische scholen zich vermenigvuldigden, werd de wetgever er in 1933 toe aangezet maatregelen te nemen “om de kwalificaties van het hoger onderwijs te beschermen”. Op 5 juli werd bij koninklijk besluit de graad van technisch ingenieur ingesteld, en op 11 september beschermde een wet de academische graden, en in het bijzonder die van landbouwingenieur (die de titel van landbouwingenieur vervangt), burgerlijk ingenieur en technisch ingenieur.

Aan deze drie ingenieurstitels werden het jaar daarop nog twee toegevoegd: handelsingenieur (koninklijk besluit van 18 september 1934) en landbouwchemisch ingenieur (koninklijk besluit van 30 oktober 1934).

Het is interessant om op te merken dat van deze vijf titels destijds alleen die van burgerlijk ingenieur een universitair niveau had. Het werd ook opgericht als een “vereniging zonder winstoogmerk”, op 27 november 1935, een “Federatie van Belgische verenigingen van ingenieurs afgestudeerd in België door de zes grote universitaire scholen”, de FABI. Deze zes universitaire scholen zijn de Koninklijke Militaire School en de vijf faculteiten Toegepaste Wetenschappen van Gent, Luik, Leuven, Brussel en Bergen.

Zoek op de site

Zoekopdracht