1983 – 6(1)

ZENOBE GRAMME BIOGRAFISCHE ONZEKERHEDEN

Maurice DAUMAS
Ereprofessor aan het National Conservatory of Arts and Crafts (Parijs)

Samenvatting

Zénobe Gramme: Biografische onzekerheden.

Analyseer de biografische studies over de uitvinder van de dynamo, waaruit blijkt dat de juiste omstandigheden van de uitvinding weinig de niet bekend zijn.

Abstract

Zénobe Gramme: biografische onzekerheden

Uit analyse van de biografische studies met betrekking tot de inventaris van de dynamo blijkt dat de omstandigheden van deze uitvinding verre van bekend zijn.

De illustraties in dit artikel zijn allemaal afkomstig van het Centre de Documentation d'Histoire des Techniques (Parijs), dat wij bedanken voor de toestemming om ze te reproduceren (Noot van de redactie).

Presenteer een presentatie over Gramme op een conferentie Pierre Laszlo en Robert Halleux van de Universiteit van Luik.]] omdat dit een heel gemakkelijke taak leek, aangezien deze naam traditioneel verbonden is aan die van de creatie van industriële elektriciteit.
Wanneer we zijn werk proberen te analyseren en de omstandigheden waarin het tot stand is gekomen, beseffen we al snel dat het een moeilijk onderwerp is waar we vrijwel niets van weten. Deze presentatie zal dus veel meer vragen oproepen dan zekerheden opleveren.

De literatuur over Gramme is even overvloedig als naïef.
Overvloedig omdat de toespraken en biografische mededelingen talrijk waren. Maar min of meer zijn het slechts kopieën van elkaar. Naïef omdat al deze teksten de informatie overnemen uit de enige twee iets verder ontwikkelde studies die aan Gramme waren gewijd.

De eerste is die van Oscar Colson, gepubliceerd in 1903, twee jaar na Gramme's dood, en vijf keer heruitgegeven tot 1913. Het lijkt erop dat deze niet erg wijd verspreid was; Ik kon het in geen enkele bibliotheek in Frankrijk vinden. Het tweede is het kleine pamflet van Jean Pelseneer, waarvan de eerste editie dateert uit 1941 en dat ik in de tweede editie van 1944 heb geraadpleegd. In deze brochure van 80 pagina's is de persoonlijke bijdrage van de auteur uiterst kort, 34 pagina's. Het wordt gevolgd door een vrij gedetailleerde bibliografie waarin wetenschappelijke artikelen en incidentele mededelingen gemengd zijn. Helaas heeft Pelseneer de wetenschappelijke literatuur die hij noemt niet gebruikt om Gramme's werk tussen 1861 en 1877 te analyseren. De rest van de brochure bevat bepaalde teksten uit de communicatie aan de Parijse Academie en banket- en inauguratietoespraken.

Kortom, Pelseneer lijkt zeer nauw te hebben vastgehouden aan de informatie van Colson, die de gehele bekende of veronderstelde biografie van Gramme samenbracht, opgebouwd uit anekdotes, betekenisloos of legendarisch.

Ten slotte publiceerde Dr. Louis Chauvois in 1963, samen met Blanchard, een kleine studie over Gramme die opmerkelijk was vanwege zijn goede wil en naïviteit. Louis Chauvois was toen bijna 85 jaar oud, maar had een alerte geest en lichaam behouden. Hij was spiritueel en had een opvatting van de ‘menselijke machine’, die, als alle dingen gelijk waren, slechts een omzetting was van cartesiaanse opvattingen over de dierlijke natuur. Eén van zijn werken uit 1926 heeft als titel: De menselijke machine onderwezen door de automobielmachine. Zijn presentatie over Gramme in 1963 begint met de beschrijving van een automagneet. Hij was geïnteresseerd in Gramme omdat hij, Chauvois, van 1930 tot 1940 de voorbereider van d'Arsonval was geweest en Gramme soms had ontmoet in de laatste jaren van diens leven, dat wil zeggen rond 1880-1900. Ik hield echt van dokter Chauvois, die ik al twintig jaar kende; toen we spraken over zijn werk over Gramme, begreep ik onmiddellijk dat hij niets nieuws over het onderwerp zou brengen. Maar het leek onmogelijk om het anders te richten; bijvoorbeeld naar de vergelijkende studie van de verschillende Gramme-patenten met de verschillende machines die toen al in gebruik waren, om te proberen zijn aanpak als uitvinder te analyseren.

Voor de volledigheid moeten we ook nog Brien (1968) aanhalen, die feitelijk alleen de gegevens van Pelseneer herhaalt.

Zoek op de site

Zoekopdracht