1983 – 6(1)

Er wordt momenteel een grote operatie ondernomen om oude machines te verzamelen die de evolutie van de mechanisatie van het landbouwwerk hebben gemarkeerd. Het is dringend noodzakelijk om de laatste getuigen te behoeden voor roest of vernietiging door schroothandelaren. Het is nog steeds een normaal verschijnsel (dat zal niet lang meer zo blijven) dat van oude roestige machines die naar een uithoek van de velden zijn verbannen; er zijn nog steeds veel schuren waarin oude dorsmachines of antieke ploegen staan die langzaam worden omgebouwd tot stofhopen of roesthopen. Veel van de boeren die we tijdens deze onderzoeken ontmoetten, waren blij te weten dat een oude machine die hen in de weg stond, maar die ze om verschillende, voornamelijk sentimentele redenen, dierbaar waren, van de ondergang werd gered en werd hersteld. Het collectieve culturele erfgoed dat geleidelijk in Treignes wordt samengebracht, bestaat in feite uit aangekochte machines en schenkingen, maar ook uit onderdelen die in bewaring zijn genomen en die eigendom blijven van degenen die ze aan ons hebben toevertrouwd.

Voor elke machine wordt een individueel blad aangemaakt waarop de maximale hoeveelheid informatie die kan worden verzameld (voor zover mogelijk van de laatste gebruiker) wordt vastgelegd. Deze gegevens zijn de firma en datum van fabricage, plaats en datum van inbedrijfstelling, naam lokale dealer, aankoopprijs en naam/namen van eigenaar(s), evenals de omstandigheden van de verwerving, de oppervlakte van de exploitatie, de datum en de oorzaken van de buitengebruikstelling; Gebruikersbewerkingen en kritiek worden ook vermeld.

De machines worden volledig gereinigd, de metalen onderdelen worden ontdaan van roest, opnieuw gespoten met een laagje minium, voorzien van emaille in de originele kleuren; het houtwerk is geïmpregneerd met xylamon ter bescherming tegen insecten en schimmels; ongeverfde metalen onderdelen zijn bedekt met een laagje beschermende vernis. De machines worden waar mogelijk gedemonteerd en na het strippen weer in elkaar gezet. Al deze restauratiewerkzaamheden zijn essentieel als we deze objecten willen behouden voor toekomstige generaties.

Daarom wil ik, in deze periode van algemeen tekort aan middelen, het verfbedrijf Sigma Paints bedanken voor zijn bijdrage aan het project.

De collectie omvat momenteel meer dan 80 machines en meer dan 400 gereedschappen met betrekking tot plattelandstechnologieën. De Belgische Vereniging voor Plattelandsgeschiedenis zal een catalogue raisonné van de collectie machines publiceren; studies voor deze prestatie worden momenteel uitgevoerd. Deze objecten vormen studiemateriaal voor het Centrum voor Plattelandsgeschiedenis en Technologie, dat een mondiaal geschiedenisproject ontwikkelt over de evolutie van de plattelandswereld vanaf zijn oorsprong tot zijn meest hedendaagse sociologische aspecten. Het ontwerp van het museum dat momenteel wordt gebouwd, past in de moderne trend om het museale concept te vernieuwen door het ten dienste te stellen van de ontwikkeling, door het te verankeren in het leven, het grondgebied, de bevolking.

Samenvattende bibliografie

A. Haudricourt en M. Delamarre, 1955. – De mens en de ploeg over de hele wereld. Gallimard.

G. Quick en W. Buchèle, 1978. – De graanoogstmachines. Amerikaanse Vereniging van Landbouwingenieurs.

W. Rasmussen, 1982. – De mechanisatie van de landbouw in de Verenigde Staten. Voor Wetenschap – themanummer over de mechanisatie van werk.

A. Verhulst en G. Bublot, 1980. – Landbouw in België, gisteren en vandaag. Mercatorfonds.

Afb. 3. – Dorsen rond 1910, in de. omgeving van Nijvel.

Afb. 4. – Dorsen rond 1950, in de vlakte van Bièvre, nabij Treignes.

Zoek op de site

Zoekopdracht