1983 – 6(1)

Kort na Breguet, vanaf 1879, raakten natuurkundigen als Mascart of theoretici als John Hopkinson actief geïnteresseerd in elektrische machines. Het ontwerp van de grafieken van Hopkinson, die de directe relaties weergeven tussen de grootheden die tussenkomen in de dynamo en het externe circuit ervan, werd overgenomen en toegepast door Marcel Deprez, wiens werk op het gebied van het langeafstandsvervoer tussen 1881 en 1886 werd voortgezet. Na de eerste demonstratie van Fontaine in 1873 werd alles er moest nog gedaan worden en noch Gramme, noch een van zijn medewerkers had geprobeerd het probleem op te lossen. Bovendien liepen de ideeën goed; in het bijzonder werd toegegeven dat, om de verliezen te beperken, de diameter van de geleiders met de afstand zodanig moest toenemen dat werd berekend dat om de energie van de Niagarawatervallen ver weg over te brengen het nodig zou zijn een hoeveelheid koper te gebruiken die de energie zou uitputten. de afzettingen van Lake Superior.

Deprez toonde tijdens zijn werk aan dat de oplossing bestond uit het vergroten van niet de diameter van de geleiders, maar de elektromotorische kracht van de generatoren. Er was al een stap gezet die van de jaren tachtig van de negentiende eeuw de opmaat maakte naar het echte begin van de industriële elektriciteit. Maar gelijkstroomgeneratoren konden toen slechts een elektromotorische kracht van minder dan 3.000 V leveren. In 1890 kon alleen René Thury gelijkstroom gebruiken op een spanning van 57.600 V dankzij een ingenieus gebruik van generatorkoppeling, waarvan Gramme bepaalde principes had blootgelegd. in zijn nota uit 1874. Het Thury-netwerk dat Lyon bediende, bleef meer dan dertig jaar in gebruik. Bovendien weten we dat continue distributie vervolgens grote ontwikkelingen heeft doorgemaakt.

Maar tegen het einde van de jaren tachtig van de negentiende eeuw kwam het definitieve succes van het langeafstandsvervoer voort uit het gebruik van alternatieven. Het meest kenmerkende feit van deze periode is dat we de opkomst en ontwikkeling hebben gezien van het onderzoek van theoretici van hoog niveau, zoals Tesla, Ferranti, Ferrari en vele anderen, die allemaal zich toelegden op alternatoren. De uitvinding van Gaulard en Gibbs van de transformator herinnert aan de omstandigheden van die van Gramme. Maar het was dit dat de eerste grote demonstratie in 1891 mogelijk maakte van het transporteren van driefasige stroom met een spanning van 8.500 V en over een afstand van 177 km, die nog nooit eerder was afgelegd, ter gelegenheid van de tentoonstelling van het elektriciteitsbedrijf in Frankfurt am Main. Voornaamst.

Drie jaar later trok Gramme zich terug uit de leiding van zijn bedrijf. Hij had deze technologische golf van technologie niet kunnen voorzien ten tijde van zijn werk, die beantwoordde aan bescheiden behoeften die dagelijks tot uiting kwamen. Hij bleef die man wiens inzicht en intuïtie alleen gestimuleerd werden door handwerk en observatie, gewekt door onderwerpen die hem interesseerden.

Een document stelt ons in staat een heel betekenisvol beeld te ontwikkelen van de uitdrukking van haar gedachten toen ze afstand nam van haar materiële zorgen. Het is het boekje dat zijn tweede vrouw in 1902, het jaar na zijn dood, publiceerde, getiteld “Hypotheses of Zénobe Gramme”. Dit zijn aantekeningen gemaakt in 1900 en 1901, misschien voor het schrijven van een theoretisch werk of gewoon om algemene ideeën te noteren over zijn opvatting van verschillende fysische verschijnselen. Achteraf betreurden wij het dat een ijverige weduwe, naar men zei beledigend, deze aantekeningen had gepubliceerd. Ze zijn zeer nuttig voor ons om Gramme's intellectuele isolement van de wetenschappelijke beweging van zijn tijd te begrijpen, waardoor verschijnselen waarvan hij praktische kennis had, werden beïnvloed.

Zoek op de site

Zoekopdracht