1983 – 6(1)

Patent 120.649, ingediend op 8 oktober 1877, op naam van Gramme en Ivernois, is meer specifiek gewijd aan een magneto-elektrische machine met meerdere effecten die verschillende wisselstromen produceert die afzonderlijk kunnen worden gebruikt of als groep kunnen worden samengevoegd voor krachtige effecten. Het bestaat uit zes groepen elektromagneten met poolstukken die een ring omhelzen; de zes “volgende” polen (dat wil zeggen van hetzelfde teken) worden afgewisseld met tegengestelde namen. Het anker bestaat uit een spoel die in zes gelijke delen is verdeeld, waardoor er 12 uiteinden zijn waarvan er 6 zijn verbonden met een metalen schijf en 6 met een andere schijf; Op elk van de schijven drukken zes borstelhouders. Dit is misschien wel de eerste beschrijving van een dynamo.

Afb. 8. – Gramme’s armatuur.

Natuurlijk verliest Gramme zijn elektrolyseklanten niet uit het oog en levert het de aansluitingen om gelijkstroom te produceren en zelfs gelijktijdig, op verschillende draden, afwisselend en direct. Bij dergelijke machines is het weer een kwestie van excitatie door een magneet of door de machine zelf. Tenslotte, laatste bijzonderheid, het lijkt de eerste tekst van Gramme te zijn waarin het idee wordt uitgedrukt dat de inductor in de machine kan worden geplaatst en het anker daarbuiten en dat je het een of het ander kunt gebruiken.

Gramme keerde een paar maanden later, op 3 december 1878, terug naar zijn machine die speciaal was ontworpen voor de productie van meerdere wisselstromen, in de vorm van een aanvulling op het vorige patent. Voor het eerst vinden we in een van zijn geschriften de uitdrukking “gramme ring”. Er zal nog steeds een nieuwe toevoeging zijn vanaf 30 augustus 1879 voor enkele gedetailleerde verduidelijkingen.

De opstartfase is inmiddels in volle gang en ik heb niet verder kunnen gaan met het onderzoeken van de andere patenten die weinig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de industriële elektriciteit zouden kunnen opleveren. Wellicht kunnen we zo de naamswijziging volgen. We zouden nog steeds de beschrijving van verschillende soorten machines vinden, maar het is nu een kwestie van de concurrentie aangaan.

Dit manifesteerde zich al heel vroeg. We hebben gezien dat verschillende fabrikanten met aanzienlijke middelen al dynamo's hadden ontworpen, de term is te danken aan W. von Siemens. Maar geen van de gecreëerde typen had de kwaliteiten van de soorten die Gramme vanaf 1871 produceerde. Bovendien was de markt nog niet erg veelbelovend.

Het was van Siemens dat de eerste verbetering van de Gramme-ring in 1873 kwam. Dit armatuur was een echte ring waarop de windingen van koperdraad waren gewikkeld. Slechts een deel van elke beurt werd onderworpen aan het inducerende veld. Hefner Alteneck van Siemens stelde zich een "trommel"-wikkeling van het anker voor, wat het voordeel had dat elke winding over de gehele lengte werkte; generatoren waren krachtiger en minder omvangrijk. Toen kwam in 1878 de inductor van de Amerikaanse CF Brush die in een andere vorm dezelfde voordelen had. Emulatie werd een hevige concurrentie vanaf het einde van de jaren zeventig en gedurende de jaren tachtig. Er verschenen vele vormen van armaturen, verzamelaars en inductoren.

Als Gramme de concurrentie in stand hield door trouw te blijven aan zijn primitieve conceptie en de welvaart van zijn bedrijf te ontwikkelen, nam hij niet langer deel aan de algemene evolutie van dynamo's. Hij had de verdienste een zeer levendige beweging van technologisch onderzoek op gang te brengen waarvan we de gevolgen kennen, maar hij beschikte niet over de intellectuele middelen om daaraan deel te nemen.

Het werd des te meer buiten spel gezet toen de theoretici zich gingen bezighouden met de problemen die werden vertegenwoordigd door de vele verschijnselen waarvan de dynamo's de zetel waren. Louis Breguet was bijvoorbeeld de eerste die het magnetische gedrag bestudeerde van de assemblages die zowel opwekkings- als ontvangstmachines vormen, en in het bijzonder de beroemde verschuiving van de neutrale lijn van het anker, dat wil zeggen van de positie van de borstels. Het probleem van vonken op borstels zou jarenlang het moeilijkste probleem blijven waarmee elektriciens te maken kregen.

Zoek op de site

Zoekopdracht