1983 – 6(1)

Als Breguet de inleider van de Academie was, was Hippolyte Fontaine zeker de tussenpersoon bij Charles d'Ivernois. Fontaine, die de veertig naderde, was een ingenieur van de School of Arts and Crafts in Châlon, en geen voormalige timmerman zoals Pelseneer schrijft, maar de zoon van een timmerman. De details zijn belangrijk omdat Gramme altijd in zijn isolement wordt beschreven, zelfs aan het begin van het industriële tijdperk. Vanaf 1872 had Gramme echter zo'n trouwe medewerker, Emile Javaux, dat hij hem opvolgde als directeur van het bedrijf toen Gramme in 1894 met pensioen ging. Javaux moet zeker over tamelijk hoge kwaliteiten en kennis hebben beschikt die hem in staat stelden deze opvolging te verzekeren. Maar misschien heeft hij zijn kennis tijdens zijn carrière verworven. Het zou erg nuttig zijn om de carrière en persoonlijkheid van Javaux te kunnen bestuderen. We weten ook dat twee andere werknemers vanaf het begin van het bedrijf onder Gramme's leiding werkten.

Voor deze start zou het interessant zijn om meer gedetailleerde informatie te hebben over de relaties tussen Gramme en Fontaine. Er wordt geschreven dat laatstgenoemde dankzij zijn ontmoeting met Gramme de kans kreeg zich te specialiseren in elektriciteit en zo een schitterende carrière te kunnen opbouwen. Je zou je kunnen afvragen of de feiten niet het tegenovergestelde waren van wat Gramme's lofzangen schreven. Niet dat hij enig idee van elektriciteit van Fontaine kreeg; als hij de theorieën negeerde waar hij altijd buiten stond, was hij in de praktijk al de meest geavanceerde ontwikkelaar en had hij zeker van niemand advies te krijgen over het ontwerp en de constructie van dynamo's. Maar Fontaine was een actieve man, nieuwsgierig naar alles en ondernemend. Hij schreef regelmatig columns in het destijds veelgelezen School Alumni Bulletin. Hij had samen met medestudenten de cursus mechanica van een van de professoren van de school verzameld en uitgegeven; hij had een studie gepubliceerd over de Wereldtentoonstelling van 1867. Een tijdlang was hij ingenieur bij de noordelijke spoorwegen. Maar hij leek altijd beschikbaar voor enige activiteit. Later zou hij verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van andere belangrijke tentoonstellingen.

Er is alle reden om aan te nemen dat hij het was die d'Ivernois voorstelde Gramme te sponsoren. We kunnen niet weten wanneer het eerste bedrijf werd opgericht waarvan Hippolyte Fontaine, zo niet de directeur, dan toch de meest actieve medewerker, manager of PR-agent werd. We spraken over de winter van 70-71. Maar Gramme was tijdens het beleg niet in Parijs. Het is waarschijnlijk de volgende winter. Een aanvulling op octrooi 87.938 uit 1869 werd op 27 februari 1872 ingediend en in mei daaropvolgend geregistreerd op naam van de Société d'Ivernois et Gramme. Het bevat enkele aanvullende constructiedetails en beschrijft de borstels “samengesteld uit een bundel metaaldraden”. Het plaatje dat bij het document hoort, is ondertekend door Ivernois en Gramme. Net als bij de vorige zijn handtekeningen slechts een authenticatiehandeling. Alle patentplaten sinds de oorsprong zijn, zoals we hebben gezien, opnieuw getekend door professionals op het gebied van industrieel ontwerp.

Pelseneer maakt melding van een briefje van Gramme aan Ernest Bazin, een ingenieur voor wie hij enkele maanden had gewerkt, gedateerd 1 augustus 1870, waarin hij klaagt over een financier aan wie zijn oor wordt getrokken. Maar Frankrijk verklaarde op 18 juli de oorlog aan Pruisen, en wij begrijpen de aarzelingen van deze financier. Niets zegt bovendien dat het Charles d'Ivernois was wiens naam niet voorkomt op een certificaat van een nieuwe toevoeging aan patent 87.938, ingediend op 11 april 1870 en geregistreerd in juni. In dit verband moet worden opgemerkt dat we ook niets weten over Gramme's relaties met Ernest Bazin. Dit kan een aanzienlijke kloof zijn. Hij werkte voor hem van 1864 tot 1866, met name voor de elektrische verlichting van de leisteengroeven in Angers en vervolgens in Lorient. Pelseneer noemt dit intermezzo als secundair feit. Maar het is een belangrijke periode in Gramme's persoonlijke werken. De betrekkingen tussen de twee mannen duurden minstens tot 1870 en misschien had Bazin vóór de oorlog geprobeerd een bedrijf op te richten om Gramme-machines te exploiteren.

Terugkomend op d'Ivernois zou het interessant zijn om te weten hoe lang de associatie heeft geduurd. In 1877 werd opnieuw patent 120.649 afgesloten op naam van hetzelfde bedrijf. Voor de doeleinden van deze mededeling heb ik mijn onderzoek niet verder voortgezet. Gedurende deze periode ontving d'Ivernois, net als Gramme, een deel van de royalty's afkomstig van de licenties die Fontaine in het buitenland plaatste en die van de Franse fabrikanten Louis Breguet, Sautter, Lemonier, Mignon en Rouart. Gramme was nog steeds gevestigd in de rue Popincourt en het lijkt erop dat Gramme pas eind jaren zeventig een productieatelier had.

Zoek op de site

Zoekopdracht