1982 – 5(1)

DIVERSEN

Het Museum van Oudere Technologieën

afbeelding1-3.jpg

Na jaren onderhandelen wordt een Museum voor de Oudere Technieken met de hulp van de Belgische Boerenbond en het Ministerie van Nederlandse Cultuur op een zeer mislukte plaats, di Grimbergen, ingericht. Het gehele complex dat wij in handen hebben heet Guldendal, Charleroyhoeve, Liermolen en Tommenmolen.

Het is de basis van het museum waar u technische details te zien krijgt. Houd er rekening mee dat de nieuwste documentatie hetzelfde is, we hebben gewerkt aan machines, producten, technische gegevens, studies, handelscatalogi, foto's en foto's zijn beschikbaar op de markt, zodat u ze kunt vinden. Deze materialen horen bij uw tenten in uw atelier. Bibliotheek en reserves zijn dan ook zo ingericht dat een vorser snel weet wat er op het museum te vinden is, en de documentatie gemakkelijk kan gebruiken. De tentoonstellingen hebben een dubbel doel. De blijvende tentoonstellingen zorgen voor de popularisatie. De tijdelijke parallel, maar zij zullen omgekeerd zijn in het wetenschappelijk werk van het museum; Als u problemen ondervindt, zult u merken dat er nog andere problemen zijn. Het programma van het Museum bevat nog steeds demonstraties, lezingen en publicaties.

Op 15 mei 1982 werd met enkele van deze items rekening gehouden. Bekijk zeker het land (Liermolen), de malen (Liermolen) en de dorsen (Tommenmolen). Er is ook een poging om te schrijven over “Reclame, bron voor de geschiedenis van de technieken” (Guldendal), toen het werd gepubliceerd werd het gepubliceerd voor verdere vernieling van vervangbare bron voor de geschiedenis van de technieken. Met het op de verdere uitbouw zoekt het Museum intensief naar werktuigen, technische handboeken, handelscatalogi, edm Het ligt immers en de bedoeling van de richters en een volgende fase een antal nieuwe zalen te openen: de nog niet besproken stappen van de graanproduktie en - verwerking (wat de landbouw betreft, werd de geschiedenis van een graankorrel als leidraad genomen), de hout-, metaal- en steenbewerking, de energie …

Sekretariaat, bibliotheek, catalogi (Guldendal 20, 1850 – Grimbergen; tel. 02/267. 67. 71): verrassend van 9 tot 16 uur.

Bezorgdata: van 14 september tot 16.00 uur Weekend van 10 tot 12 tot 14 tot 16 uur.

Tijdelijke tentonstellingen (Guldendal): het is van 10 tot 12 tot 14 tot 16 uur.

Na jaren van onderhandelen, een “museum van oude technieken” (Oudere Technieken Museum) komt tot stand met de hulp van de Belgische Boerenbond en het Nederlandse Ministerie van Cultuur op een bijzonder gunstige locatie, in Grimbergen. Vier gebouwencomplexen, Guldendal, de boerderij Charleroy en de molens Liermolen en Tommenmolen, werden ter beschikking van het bedrijf gesteld. DE Oudere Technieken Museum zal tot doel hebben onderzoek in de geschiedenis van de technologie te bevorderen en toegankelijk te maken voor het publiek. Om dit te doen verzamelt het museum systematisch alle mogelijke documentatie, gereedschappen en machines, producten, technische literatuur, studies, commerciële catalogi, foto's, enz., zonder beperking van onderwerp, tijd of plaats. Dit materiaal wordt gebruikt voor tentoonstellingen en voor studie. Om deze reden zijn de bibliotheek en de reserves zo ingericht dat de onderzoeker snel weet wat hij in het museum kan vinden en daar gemakkelijk gebruik van kan maken. De tentoonstellingen hebben een tweeledig doel. De permanente tentoonstellingen zijn vooral bedoeld voor popularisering. Ook tijdelijke tentoonstellingen, maar deze zullen ook deelnemen aan het wetenschappelijke werk van het museum; zij zullen in feite vaak de nadruk leggen op een of ander te bestuderen probleem. Tot slot omvat het museumprogramma demonstraties, conferenties en publicaties. De eerste zalen zijn vanaf 15 mei 1982 open voor het publiek. Het betreft het vervoer over land (Liermolen), het malen (Liermolen) en het dorsen (Tommenmolen). Een tijdelijke tentoonstelling over ‘Reclame, een bron voor de geschiedenis van de technologie’ (Guldendal) wil het publiek bewust maken van het probleem van de vernietiging van een onvervangbare bron voor de geschiedenis van de technologie.

Zoek op de site

Zoekopdracht