1981 – 4(3)

De actieve gebouwen liggen verborgen op de achtergrond van de oude fabrieken die hun karakter van een eeuw geleden nog behouden hebben en bieden een onvergetelijk uitzicht voor iedere liefhebber van industriële archeologie. Ze bevinden zich op de bodem van een rotsachtige uitsparing en presenteren een homogeen geheel met een unieke ordening die nergens anders in België te vinden is.

afbeelding17.jpg
Afb. 11. - Hetzelfde als afb. 10.

II. - De gebouwen

Voorbij het kasteel, nog steeds bewoond door de familie, komen we het kantoorgebouw tegen. Het is van recentere bouw en harmonieert echter gelukkig met de gebouwen uit het begin van de 19e eeuw die erop volgen, en bevat de stoommachines en walserijen.

Rechts staat het waterradgebouw, aan het einde van de gracht, nog steeds op de oude abdij. Het is nog bedekt met prachtige oude tegels.

Er zijn nog talrijke erkers met spitsbogen of beglaasde boogsegmenten (begin 19e eeuw) aanwezig (afb. 4, 5).

De grond is bedekt met zware ijzeren platen die getuigen van de oude ijzeractiviteit in de regio en het etablissement zelf. Een indrukwekkende reeks bakstenen schoorstenen domineert de gebouwen, waarvan er acht hun vierkante doorsnede hebben behouden (afb. 6, 8, 9).

Aan de andere kant van het kanaal, onder hout, liggen de overblijfselen van een maca-raffinaderij.

Het centrale gebouw is bekroond met een klokkentoren (fig. 7), die werd gebruikt om de klok (lokaal gemaakt) te huisvesten die werd gebruikt om de tijd van het personeel te meten. Een standbeeld van Sint Eloi betuttelt de toegang tot het pand.

III. – Het waterrad

Dit wiel met grote diameter (ongeveer 10 m, afb. 10) en groot vermogen, met al zijn tandwielen (afb. 11, 12, 13), spanrol, de bedieningselementen voor het vastdraaien en het type kleppen van de marine, met zijn archaïsche draadwalserij (afb. . 14, 15), lijkt rechtstreeks uit de Grote Encyclopedie te komen. Het is een genot om het te mogen zien veranderen (zie Dagant, 1979).

afbeelding18.jpg
Afb. 12. – Het hydraulische binnenwiel dat de lagenas aandrijft, zet drie paar hamers in beweging.

Zoek op de site

Zoekopdracht