1981 – 4(3)

Het landgoed Moulins heeft een uitstekende ligging op de toeristische as Molignée-Maas-Bocq, met tal van bezienswaardigheden: de abdij van Maredsous, de ruïnes van Montaigle, pittoreske dorpjes (Sosoye, Falaën), het kasteel van Spontin, gevarieerde bezienswaardigheden van de vallei Mosane, vlakbij Dinant, waar kopervakmanschap wordt nog steeds beoefend.

Het vormt de logische aanvulling op de Drie Valleienspoorlijn, die stoomlocomotieven activeert, en het geheel ligt in de provincie Namen, die het centrum van het zuidelijke deel van het land is geworden en waaraan al dit toeristische en culturele potentieel wordt geboden. , Maar...

Onlangs werden Schotse bezoekers – en Groot-Brittannië is koploper op dit gebied – verblind door deze concentratie Moulins. Ze vonden dit ensemble ‘indrukwekkend’ en nemen ons naadloos 150 jaar terug in de tijd, in een omgeving waarvan de schilderachtigheid door geen enkele andere industriële site, zelfs niet de Britse, geëvenaard is. De rijkdom aan tentoongestelde mechanismen en in goede staat, de immense mogelijkheden, alles was voor onze Schotten uniek! Een echt levend museum dat gewoon geanimeerd moet worden en waarvan de ruimtes een beetje van alles moeten huisvesten wat we ze graag zouden willen bieden, tegen lage kosten, in plaats van ‘musea’, ‘centra’ of andere ‘nepmachines’ te bouwen met honderden miljoenen om een paar relikwieën te zuiveren die verloren zijn gegaan uit hun ware context.

Negatieve voorbeelden zijn er genoeg. De spoorwegen met hun bouwwerken en vooral hun stations werden wreed getroffen. Er zijn nog maar een paar mooie kleine stations over in het noorden van België (voor hoe lang?), terwijl de twee prachtige stations van de Compagnie de Spa zeer recentelijk op verfoeilijke wijze werden verkocht met het oog op de sloop ervan. Ze waren echter uniek in hun soort: Theux is het eerste station van Spa, nog in originele staat gelegen tegenover de koninklijke stad, die een plaatselijk museum is geworden (en dus integraal deel uitmaakt van een site die zo vaak historisch is!) .

En om wat te doen, raad eens... Er werd geen pink opgetild. En ik vrees dat er geen Hercules meer zal zijn, en zelfs geen eerlijke man die in staat is de dreiging van het onherstelbare te stoppen...

De verantwoordelijkheid voor deze verlatenheid of deze bloedbaden draagt verschillende titels: de keuze voor een twijfelachtig eclecticisme, ontevredenheid, administratieve voortvarendheid, onwetendheid of incompetentie, nalatigheid, lokale regelingen, soms gevolgd door het eenvoudige gewicht – of de lichtheid – van één enkel personage.

We zullen, in een opzettelijke wanorde, deze hoofdzakelijk publieke of, incidenteel, private organisaties aanhalen, waarbij we ons bij voorbaat verontschuldigen bij degenen die we mogelijk hebben weggelaten.

Zij zijn degenen die, in verschillende mate of in specifieke of meervoudige hoedanigheden, zich zorgen moeten maken of moeten maken over en beslissen over het lot van onvervangbare gebouwen, en die, afhankelijk van het geval, hebben bewezen machteloos, ineffectief, niet-reguleerbaar te zijn. bestaand, onwetend of medeplichtig:

– Franse Ministerie van Cultuur (voor de restjes die overblijven);

– Ministerie van de Franse Gemeenschap – Dienst voor de Bescherming van
Cultureel erfgoed;

– Raad van de Franse Gemeenschap;

– Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen;

– Stedelijke planningsdiensten;

– Toeristische diensten (ministerieel, provinciaal, lokaal);

– Planbureau;

– Informatiecentrum voor Architectuur, Stedenbouw en Ontwerp;

– Belgische Nationale Spoorwegmaatschappij (die haar
eigen architectendiensten), met zijn Raad van Bestuur en zijn toezichthoudende ministeries;

– Instellingen met industriële archeologie in hun vakgebied;

– Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen;

– Lokale geschiedenis- en archeologiekringen;

– Lokaal initiatief vakbonden – Gemeenteraden;

– Verenigingen van Spoorwegvrienden…

d.w.z. al ongeveer vijftien verschillende organismen waarvan de beschermende en beperkende rol in volledige rust wordt verminderd, met het gemak van een torenspitskampioen, door MM. Iedereen of Iedereen, met of zonder zegen.

Zoek op de site

Zoekopdracht