1981 – 4(2)

DOCUMENTEN OVER ONZE Walsfabrieken

I. – Het personeel in 1899

Gerard HENNAU

Samenvatting

Documenten voor trekking vroeg in de Ourthe

I – Het personeel in 1899

Drie foto's uit 1899 van werklieden van een Luikse fabriek, overleden in 1964 haar deuren sloot.

Abstract

Documenten over de Ourthe-walserijen

I. – Het personeel in 1899

Drie foto's van arbeiderspersoneel in een fabriek die in 1964 stopte met werken, in de buurt van Luik.

De SA des Laminoirs de l'Ourthe in Sauheid-Chênée (Provincie Luik) werd op 30 december 1876 opgericht onder de naam SA des Laminoirs de Sauheid (Statuten, 1935). Dit bedrijf stopte definitief met zijn activiteiten in 1964 (Michel, 1978).

De mededelingen werden op 1 november 1963 aan het personeel gedaan. Ruim voor deze datum hadden een paar vrienden en ik besloten de herinnering aan de Laminoirs de l'Ourthe niet te laten verdwijnen [[ Ruim 11 jaar heb ik gewerkt als designontwerper bij genoemd bedrijf; Daarnaast was ik vakbondsafgevaardigde en lid van de veiligheids- en gezondheidscommissie. ]].
Hiervoor hebben we na overleg besloten om zoveel mogelijk objecten bij elkaar te brengen om ze voor vernietiging te behoeden. Zo hebben we een verzameling oude plannen teruggevonden, waarvan sommige dateren uit 1856, en tal van gereedschappen: een stapel, een smidse bankschroef, stempels, monsternemers, diverse tangen, hamers, palmers, enz. . Het gereedschap werd op 15 mei 1971 geschonken aan het Museum van het Waalse Leven in Luik.

Onder de bewaarde voorwerpen bevond zich ook een grote partij foto's.

Oude foto's zijn bijzonder interessante documenten voor de industriële archeologie. Het lijkt ons daarom gepast om de meest opmerkelijke te publiceren, zonder te wachten op de voltooiing van de geschiedenis van de walserijen van de Ourthe waaraan we werken [[Deze geschiedenis zal het reeds gepubliceerde werk over de walserijen van de regio vervolledigen :Hansotte, 1955; Hansotte en Hennau, 1979.]].

De documenten die het onderwerp van deze notitie vormen, zijn drie foto's (215 mm x 150 mm) die deel uitmaakten van een reeks van negen, gerangschikt in een lijst die de directiekamer van de fabriek sierde. Deze foto's vertegenwoordigden het personeel: één het managementpersoneel, de andere acht de arbeiders. Er zijn al drie foto's gepubliceerd (management en twee teams van werknemers) (Michel, 1972). Deze documenten kunnen gedateerd worden op augustus 1899, dit is namelijk de datum die op de hoofdsleutel staat.

Zoek op de site

Zoekopdracht