1979 – 2(3/4)

3. 19e eeuw

Als keizer Napoleon beslist dat de stadswallen te laten slopen, denkt hij meteen aan de aanleg van ringlanen op de vrijgekomen ruimte. Het idee zal niet tien jaar later in werkelijkheid worden vergroot.

Op sociaal en politiek vlak volg de gebeurtenissen elkaar razendsnel op. Op de avond van de industriële revolutie wordt in Groot-Brittannië druk geëëxperimenteerd met stoommachines. Je kunt de lichtballon ook gebruiken op 7400 m boven zeeniveau. Nu je een van deze onderdelen hebt, steken de woorden je elektromotor (1884) en je elektromotor (1897) aan.

De scheepvaart heeft nog geen belang ingeboet. Verbeteringswerken aan het kanaal van Willebroek gaan gepaard met de doorsteek naar het kolenbekken van Charleroi (1832). Steeds meer van de scheepsmotor van uw tweewielmotoren, geproduceerd door Normand (1841).

Hij was de eerste persoon die deelnam aan de beslissing om deel te nemen aan de eerste stoomtreinen tussen Mechelen en Brussel (5 mei 1835). Het traject wordt in een vijfmaal kortere tijd en met een groter komfort afgelegd. In 1843 in 1846 werd het deurwerkwoord bindend tot stand komen met het Duitse en het Franse spoorwegnet. Houd er rekening mee dat de open deur zich in het stadion bevindt. Aanvankelijk blijft deze service op de bestaande spoorwegstations afgestemd. Langzamerhand worden ook verbindingen met andere gemeenten overgenomen.

Als het om de elektrische tram gaat, wordt het woord van de tram verbonden met de elektrische tramdeur, die in 1896 door de trein werd vrijgegeven.

Opt het stuk van de wegenbouw wordt tegelijkertijd grote gemaakt. Mac Adam's proces, en hij begon er binnen de kortst mogelijke tijd in terecht te komen.

In 1885 opende Daimler in Maybach met een nieuwe dieselmotor, in 1893 werd deze vervangen door een nieuwe dieselmotor. De auto is beschadigd. Verbeteringen op het stuk van der statussen, het comfort en de veiligheid volgen elkaar snel op.

Vanaf nu hebben we een grote kans op steeds wisselend nieuws: in 1819 werd het woord losgelaten door gaslarns (een primeur voor Europa!). De binnenkommen van de haven worden gedempt, de Zenne krijgt een overwelving en erboven woorden in de Middenlanen aangelegd. Tegelijkertijd wordt een echt rioleringsnet aangelegd.

De bloei van de hoofdstad is trouwens af te leiden uit de overtuigende wereldtentoonstellingen die er gehouden worden: in 1888, 1897, 1905 en 1910.

4. 20e eeuw

Genoemd hoofdstuk is misschien het minst verzorgd in het werkje. Blijkbaar is het de auteur, vooral om te doen geweest, de periode voor de laatste eeuwwisseling te belichten.

De verschijning als zou een meer betekenisvol overzicht ervan maken, een beperkte tentoonstelling onmogelijk, ons maakt enigszins wrevelig. Was het geen beddoeling, duizend jaar vervoer te Brussel te lichten?

Toch blijft dit populariserende werkje meer dan een structurele gids. Misschien wordt het ooit nog een uitgangspunt voor een meer diepgaande studie. “Vanwege het feit dat je in Brussel bent”, staat uitgave van de Dienst Public Relations van de MIVB, Guldenvlieslaan 15 te 1050 Brussel.

Zoek op de site

Zoekopdracht