1979 – 2(1)

Het beheerscomité heeft ook een rubriek “watermerken” voorzien. Filigranologie, een hulpwetenschap van de geschiedenis, bevindt zich nog in de beginfase. Het doel is: 1° het bepalen van de betekenis en het belang van watermerken op papier, vooral in de Middeleeuwen (Briquet, 1907; Del Marmol, 1900; Midoux en Matton, 1868; Weiss, 1962); 2° de watermerken analyseren vanuit artistiek oogpunt; 3° de watermerken classificeren en sorteren, en reproduceren (fotografie, röntgenfoto's); 4° de watermerken beschrijven en hun oorsprong vaststellen, de eigenaar van de molen op verschillende tijdstippen identificeren, de data en plaatsen van de papierproductie kennen; 5° tot slot: besef het sociaal-economische belang van watermerken. Het creëren van een visuele directory van watermerken in België zal een ondankbare maar zeer interessante taak zijn! Hier is het veld uitgestrekt en zeer weinig onderzocht (zie figuur 1).

De moderne papierproductie zal een prominente plaats innemen. De huidige productiemethoden zullen worden uitgelegd, met als doel het creëren van een ‘levend’ museum, en educatieve overwegingen zullen niet worden vergeten, zodat het grote publiek kan worden geïnteresseerd.

Tenslotte zal de bibliotheek uiteindelijk de basis van het museum vormen. Het voornaamste doel van het opbouwen van een zo rijk mogelijke verzameling werken en archieven is het bevorderen van studies over de geschiedenis van papier, op alle terreinen.

Laten we, om ons te verheugen, wijzen op de belofte van samenwerking van het Provinciaal Instituut voor Papiereducatie van La Reid.

Momenteel is de bibliotheekuitrusting aanwezig en is de polyvalente zaal ingericht. Het blijft aan ons om de hoop uit te spreken dat dit belangrijke project verwezenlijkt zal worden, dat een nieuw vlaggenschip zal zijn voor de kleine Waalse stad Malmédy.

Referenties

MIJN. Arnould, 1976. – Wanneer verschenen de eerste papierfabrieken in het oude Nederland? in drukkerijsteden en papierfabrieken uit de 14e tot de 16e eeuw; economische en sociale aspecten, Gemeentekrediet van België, Coll. Pro Civitate History, octavo-serie, nr. 43: 267-298.

CM Briket, 1907. – Watermerken. Historisch woordenboek van papiermerken vanaf hun verschijning rond 1282 tot 1600, Genève, 4 delen. (16112 reproducties). Heruitgegeven. Leipzig (1923), Hilversum (1955).

F. Del Marmol, 1900. – Woordenboek van watermerken ingedeeld in alfabetische en chronologische groepen, Ed. Godenne, Namen, VIII + 192 p., afb.

A. de Noue, 1848. – Historische studies over het oude land van Stavelot en Malmedy, Ed Grandmont-Donders, Luik, XX + 508 d.

W. Kaefer, 1971. – De papierindustrie in Malmedy, Sayon, 60 p., afb.

E. Midoux en A. Matton, 1868. – Studies over de watermerken van papier dat in de 14e en 15e eeuw in Frankrijk werd gebruikt, Dumoulin, Parijs.

KT Weiss, 1962. – Handboek van de Wasserzeichenkunde, Fachbuchverlag, Leipzig, X + 327 p., afb.

Zoek op de site

Zoekopdracht